Počinje WRC Croatia: Sve što trebate znati o Svjetskom prvenstvu u reliju

Od 22. do 25. travnja održat će se treća utrka ovosezonskog Svjetskog prvenstva u reliju, poznatoga kao WRC (World Rally Championship).

Sama po sebi, ova vijest ne znači puno ljudima u Hrvatskoj, no kad se spomene u kontekstu održavanja utrke po ”Lijepoj našoj”, odmah dobije na važnosti. Hrvatska će po prvi put u povijesti ugostiti najbolje reli vozače čime WRC Croatia postaje jedan od najvećih sportskih događaja ikad na ovim prostorima. Dobro, možda najbolji reli vozači nisu toliko popularni kao, primjerice, oni u Formuli 1, no brojke govore za sebe. Tijekom 2019. godine, sezonu WRC-a popratilo je više od 800 milijuna ljudi!

Nema Loeba, ali zato je tu Ogier

Po Samoborskom gorju, Žumberku i Karlovačkoj županiji nećemo gledati najvećeg u povijesti ovog natjecanja, Sebastiena Loeba, koji je krajem prošle godine otišao iz WRC-a u Extreme E rally, no zato ćemo svjedočiti nastupu, slobodno možemo tvrditi, drugog najvećeg ikada, njegovog imenjaka, Sebastiena Ogiera, sedmerostrukog svjetskog prvaka (dva manje od Loeba).

Bit će tu još poznatih faca, poput Elfyna Evansa kojemu je titula prošle godine izmaknula za dlaku, Otta Tanaka, pobjednika posljednje utrke u Finskoj, ili Kallea Rovanperu, fantastičnog 20-godišnjeg Finca kojemu prognoziraju blistavu karijeru, možda i veću od slavnih sunarodnjaka, Tommija Makinena i Juhe Kankkunena. Dovoljno je reći da je upravo on trenutno vodeći u ukupnom poretku. Mnogobrojne zvijezde odvozit će 20 brzinskih ispita u ukupnom iznosu od 1270.89 kilometara, prenosi hrsport.hr.

Prosjek od 400 kilometara po danu

Međutim, prije negoli vozači krenu juriti hrvatskim asfaltom, potrebno je ukratko objasniti osnovna pravila WRC-a kako bi gledanje i praćenje bilo lakše. U trenutnoj eri svaka se reli utrka obično sastoji od 15 do 30 posebnih etapa na daljinama u rasponu od ispod 2 kilometara (poznate kao super special stages) do preko 50 kilometara. Te se natjecateljske faze voze zatvorenim cestama koje su povezane s dionicama cesta kojima se ne trka – otvorenim cestama na kojima se moraju poštivati ​​svi zakoni o cestama te zemlje. Prosječno se dan sastoji od ukupno 400 kilometara vožnje, a primjerice ovog vikenda u Hrvatskoj će se dnevno u prosjeku voziti gotovo 425 kilometara.

Pripreme kreću danima prije

WRC utrka započinje takozvanim „izviđanjem“ utorkom i srijedom, omogućavajući posadama da se voze kroz etape i kreiraju ili ažuriraju bilješke o tempu. Četvrtkom timovi mogu proći kroz shakedown etape kako bi vježbali i testirali svoje postavke. Natjecanje obično započinje u petak, a završava u nedjelju, premda se neki reliji, ponajviše onaj koji se vozi po Monte Carlo, mogu održavati tijekom četiri ili pet dana.

Stroga pravila servisnog parka

Automobili započinju svoje etape u intervalima od dvije minute po vedrom vremenu ili od tri minute ako se odluči da vidljivost može predstavljati problem za natjecatelje. Svaki dan ili dio ima nekoliko određenih servisnih parkova između etapa gdje timovi mogu, u strogim vremenskim ograničenjima, obaviti održavanje i popravke svojih automobila. Servisni park također omogućava gledateljima i medijima da se približe timovima i njihovim automobilima i vozačima. Između dana, automobili se zaključavaju u takozvani „parc fermé“, izolirano okruženje u kojem timovi ne smiju pristupiti svojim automobilima ili raditi na njima.

Prvih deset osvaja bodove

Još je važno napomenuti na koji način se raspodijeljuju bodovi. Onima koji prate Formulu 1 ovakav sustav je potpuno jasan i poznat, budući da se isti primjenjuje i u WRC-u. Dakle, ukupni pobjednik nakon svih odvožnih etapa dobiva 25 bodova, drugoplasirani 18, a trećeplasirani 15. Od četvrtog mjesta, na čijem vozač dobiva 12, pa sve do devetog bodovi se smanjuju za dva, a tom računicom onaj desetoplasirani dobiva jedan bod.

Od 22. do 25. travnja očekuje nas prava poslastica na sjeveru Hrvatske…

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.