Počinje preuzimanje zračnog prometa BiH

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH tijekom ove godine fazno će preuzeti kontrolu zračnog prostora BiH, rečeno je Srni u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH.

Stručni suradnik za odnose s javnošću u Direkciji za civilno zrakoplovstvo Aleksandar Lalović navodi da se očekuje da inicijalne operacije u vezi s ovim pitanjem budu poduzete sredinom godine.

Prema njegovim riječima, usluge koje će preuzeti Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH podrazumijevaju oblasnu kontrolu zračnog prostora BiH.

Lalović je napomenuo da je zračni prostor BiH slojevit zbog čega je neophodno da Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH u suradnji s Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Agencijom za zračnu kontrolu Hrvatske fazno preuzme kontrolu zračnog prostora BiH.
On je rekao da se ne može govoriti o gubicima zbog toga što BiH već duže vrijeme ne kontrolira svoj zračni prostor, jer svaka država koja vrši tu kontrolu naplaćuje i pravda sredstva koja će naplatiti od eurokontrola.

“Riječ je o sredstvima koja države, odnosno Agencije, dobiju na osnovu pruženih usluga. BiH nije pružala jedan dio usluga za koje i nije mogla naplatiti sredstva”, naglasio je Lalović.

On je rekao da se sredstva koja dobije BiH na osnovu oblasne kontrole leta mogu isključivo upotrijebiti namjenski za kontrolu zračnog prostora. Ali, dodao je Lalović, ta sredstva ne mogu ići u proračun za penzije, škole i bolnice.

“Kada BiH počne pružati usluge u zračnom prostoru BiH, ta sredstva koja naplaćuje od eurokontrola biće razmjerno veća na stranu BiH u odnosu na susjedne zemlje koje danas primaju ta sredstva”, zaključio je Lalović.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.