Počinje naplata parkinga u još jednom mostarkom kvartu

Od ponedjeljka, 17. listopada 2022., počinje naplata javnih parkirališta u kvartu koji je omeđen ulicama Zagrebačka, Kralja Petra Krešimira IV i Nadbiskupa Čule u Mostaru.

Drugim riječima, naplata javnih parkirališta počinje u kvartu koji se nalazi preko puta konzulata Republike Hrvatske.

Spomenuto područje se nalazi unutar Parking Zone II te je vertikalna signalizacija uz parking automate već postavljena.

Cijene parkinga na javnim parkiralištima u Zoni II su:

 • Satna parking karta – 1 KM
 • Dnevna parking karta – 15 KM
 • Povlaštena mjesečna parking karta – 15 KM
 • Povlaštena godišnja parking karta – 135 KM

Svoje povlaštene parking karte možete kupiti u prostorijama poduzeća JP Mostar Parking d.o.o. Mostar na Bulevaru (preko puta Doma zdravlja). Za prvu kupovinu povlaštene parking karte, potrebno je priložiti kopiju prometne, potvrdu o prebivalištu te popuniti obrazac koji možete preuzeti sa stranice ili u prostorijama poduzeća. Napomena: Prometna mora glasiti na istu fizičku osobu kao na potvrdi o prebivalištu.

(www.jabuka.tv | Foto: MO Parking)

1 komentar

 • Javno poduzeće ima ovlasti Grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravnu osnovu za kažnjavanje neplaćanja parkinga.

  Neplaćanje parkinga nije kvalificirano kao kazneno djelo u kaznenom zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu. Za uklanjanje vozila paukom ili postavljanje uređaja za sprječavanje odvoza vozila (lisice) nalog izdaje prometna policija samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje prometa prema odredbama ZOSS-a, članak 278. stavak 12., što znači da Parking servis to ne može učiniti ako parkiranje nije plaćeno.

  Policija nije nadležna i ne smije provjeravati jeste li parkirani na mjestu gdje je dozvoljeno parkiranje i jeste li platili parking.

  Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila s parkirnog mjesta ako vam je isteklo vrijeme ili niste platili parkiranje.

  Ukoliko je “Parking servis” odvezao vozilo bez naloga policijskog službenika ili blokirao vozilo “lisicama”, potrebno je prijaviti krađu i blokadu policiji te uzeti potvrdu o prijavi krađe i blokade (koju policija je dužna izdati) kojim možete sudskim putem nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

  Poseban je problem što je doplatna karta ispisana na vlasnika vozila koji taj dan možda uopće nije upravljao vozilom, a na sudu se mora dokazati da je vlasnik doista vozio. Također, ne dostavlja se osobno vozaču, već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu dostave, već je predviđena gradskom (općinskom) odlukom koja olakšava rad kontrolora i stavlja se iznad zakona.

  Pravo naplate novčanih kazni imaju državna tijela kojima je ta ovlast zakonom povjerena, ako se radi o prekršaju. Tu ovlast Parking servis sigurno nema.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.