Počinje naplaćivanje plastičnih vrećica u radnjama i marketima u BiH?!

Uvođenje naknade na plastične vrećice uskoro bi trebalo zaživjeti i na području BiH, a po uzoru na veliki broj zemalja Europske unije, potvrđeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Kako je navedeno, došlo bi do rasta proizvodnih cijena vrećica, što bi za krajnji cilj imalo i naplatu istih kada su kupci u pitanju, jer se trgovcima zbog znatno više cijene nabavke ne bi isplatilo da ih dijele besplatno, kao dosad.

Sredstva od naknade za plastične vrećice bila bi uplaćivana na račune entitetskih fondove za zaštitu životne sredine i korištena za poticaje proizvođačima biorazgradivih i vrećica za višekratnu upotrebu, te druge projekte usmjerene na zaštitu životne sredine, pišu Nezavisne novine.

“Ministarstvo aktivno sudjeluje u sklopu radne skupine u okviru Projekta za smanjenje korištenja plastičnih vrećica koji financira EU”, navela je Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i članica spomenute radne skupine.

Ovaj projekt provode Centri civilnih inicijativa (CCI) u suradnji s entitentskim ministarstvima nadležnim za zaštitu životne sredine i trgovinu.

“Cilj radne skupine je pronalaženje najpovoljnijeg modela koji bi smanjio upotrebu plastičnih vrećica i njihovo nekontrolirano odlaganje u životnoj sredini. Razmatramo različite modele za smanjenje upotrebe plastičnih vrećica, kao što su zabrana proizvodnje i uvoza plastičnih vrećica tanjih od 14 mikrona, uvođenje naknada na sve vrećice koje se trenutno dijele besplatno, te model koji predviđa isključivo proizvodnju razgradivih i biorazgradivih vrećica”, objašnjava Radusin.

Ona ističe da je trenutno najprihvatljiviji model uvođenja naknada na plastične vrećice koje bi plaćali proizvođači, ali istovremeno i poticaja za proizvodnju biorazgradivih, te vrećica za višekratnu upotrebu.

“Uvođenje naknade na plastične vrećice ne smije biti shvaćeno kao namet građanima, jer oni mogu koristiti vrećice za višekratnu upotrebu i platnene cekere”, naglašava Radusin.

Iz CCI-ja tvrde da se u BiH iz godine u godinu konstantno bilježi porast upotrebe plastičnih vrećica, te da godišnje bude upotrijebljeno više od milijardu istih. Takođe, ogroman broj završi u prirodi ili na nekoj deponiji, što BiH čini najzagađenijom zemljom plastičnim vrećicama u okruženju.

“Uvođenje naknada za vrećice će dovesti do toga da se plastične vrećice više ne dijele besplatno u marketima, nego će imati svoju cijenu, što će konačno dovesti do toga da ih građani uzimaju u manjem broju”, kaže Igor Vasić, projekt koordinator CCI-ja.

S ovim se slaže i Rijad Tikveša, predsjednik Udruge za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja “Eko-tim” iz Sarajeva, koji kaže da je po ovom pitanju neophodno primijeniti najbolje svjetske prakse.

“Ako se pokaže da je najbolje rješenje plaćanje plastičnih vrećica, zašto da ne. U svakom slučaju, zakon treba biti napravljen tako da građani ne budu oštećeni”, kazao je Tikveša.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.