Počinje gigantski proces protiv VW-a, moguća odšteta 9 milijardi eura

Pred Višim zemaljskim sudom u Braunschweigu u ponedjeljak započinje proces protiv automobilskog koncerna Volkswagen u kojem dioničari traže odštetu zbog pada vrijednosti dionica.

Dioničari Volkswagenu predbacuju da je predugo čekao s iznošenjem istine o skandalu s manipuliranjem ispušnim plinovima kod dizelskih motora, čime su dioničari izgubili milijarde.

U procesu dioničari od VW-a traže ukupno isplatu odštete u visini od 9 milijardi eura. U tzv. presedanskom sudskom postupku u ime oštećenih dioničara pojavljuje se investicijski fond Deka.

Nakon izbijanja skandala s dizelskim motorima Volkswagena u rujnu 2015., dionice ovog koncerna su izgubile polovinu vrijednosti. U procesu bi se trebalo pokazati je li vrh Volkswagena znao za manipulacije i prije nego je krajem rujna 2015. izbio skandal.

Koncern se brani tvrdnjom da su o manipulacijama dizelskih motora znali samo menadžeri na nižim vodećim položajima, dok upravni odbor nije znao ništa do objave Američkoga državnog ureda za zaštitu okoliša, koji je i otkrio manipulacije motora.

Uprava isto tako tvrdi da je dioničarima odmah nakon izbijanja skandala poslala upozorenje. Proces bi trebao trajati do sljedeće godine a zbog velikoga zanimanja glavna rasprava će se voditi u dvorani gradske vijećnice.

Dosad je Volkswagen skandal s manipulacijom motora na dizelski pogon stajao preko 27 milijardi eura, u što su uključene kazne, odštete i pravni troškovi.

U SAD-u je Volkswagen već osuđen za prijevaru i ometanje sudstva, a osmorica bivših i sadašnjih čelnih ljudi koncerna su optužena, između ostalog, i za prijevaru i “zavjeru”. Dva inženjera VW-a su već osuđena.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.