Počelo suđenje za ubojstvo generala Vlade Šantića

Pred Županijskim sudom u Bihaću u petak je, 26 godina od ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, započelo suđenje za to ubojstvo, za što se tereti skupina nekadašnjih pripadnika bošnjačke Armije BiH, a danas su svjedočili generalova supruga Jagoda i sin Duje.

Prema optužnici Županijskoga tužiteljstva Unsko-sanske županije, koja je potvrđena 2019., za otmicu i likvidaciju generala Šantića terete se nekadašnji zapovjednik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, te pripadnici ove vojne formacije Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Optuženi su za organiziranje i izvođenje ubojstva generala HVO-a na iznimno svirep i podmukao način.

Na današnjoj glavnoj raspravi svjedočili su oštećeni članovi generalove obitelji, supruga Jagoda i sin Duje.

U izjavi za medije u Mostaru Duje Šantić je rekao kako je pred sudskim vijećem govorio o spoznajama o ubojstvu njegova oca. Ustvrdio je kako u sudnici među optuženima nedostaje zapovjednik Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković s kojim je njegov otac, zapovjednik HVO-a u Bihaću general Vlado Šantić, razgovarao neposredno prije nego što mu se izgubio svaki trag prije više od 26 godina. “Ja sam rekao da nedostaje jedna osoba u sudnici i svima je jasno da je u pitanju Atif Dudaković”, rekao je.

Po njegovim riječima, čudno je da je kvalifikacija ovoga ubojstva od ratnog zločina promijenjena u civilno ubojstvo, a on tvrdi da je to samo zato kako bi Dudaković ostao nedodirljiv. U slučaj je umiješana Vojna policija Armije BiH koja otme generala druge vojske HVO-a i to je morao biti ratni zločin, a ne civilno ubojstvo, ustvrdio je Šantić.

On očekuje da će sudski proces ipak rasvijetliti ovaj slučaj, te da će biti pronađeno tijelo generala HVO-a Vlade Šantića kako bi ga obitelj pokopala.

General Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. u Bihaću, nakon što ga je iz lokalnog zapovjedništva HVO-a na silu odveo optuženi Abdić sa svojim vojnicima. Šantića su, prema izjavama svjedoka, odveli u hotel Sedra, gdje je razgovarao sa zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Ovaj slučaj je godinama bio zaboravljen, a otvoren je 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je tada tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s neidentificiranim koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća, no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Neposredno nakon nestanka generala Šantića mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo je istraživalo ovaj slučaj, no nisu uspjeli rasvijetliti detalje kaznenog djela. Ovaj događaj u proljeće 1995. godine prijetio je poremetiti odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH koji su se tada borili protiv srpskih snaga, a bihaćka je enklava bila pod prijetnjom pada zbog žestokih udara srpskih snaga.

(Hina)11 komentara

  • Duje moj dobri Duje, nadam se da će se sve rasvijetliti i da ćeš naci posmrtne ostatke od svoga oca.. a ove sto su odgovorni poslat u zatvor na dugo godina. Puna podrška od kolege iz Aluminija.

    • Ništa na zemlji ovoj nije ostalo a da se nije otkrilo.Sporo ide pravda ali će doći.Nije lako otac mrtav a kostiju nema.Ubica neće imati mira u životu sve svakoga stigne.

  • Sine,Hrvatskog roda,neka ti Bog da snage da istraješ u traženju svog Oca,neovisne odvjetnike,ne stranačke jer rade za politiku ne za pravdu.Pravda je spora ali dostižna.Neka ti Bog da mudrost i razum!!

  • Valjda ce se saznati istina,samo trebate odvjetnike koji su nestranacki i nadam se postene suce ,i ne bi trebalo biti problema ,pravda je spora, ali dostizna nadamo se ,za svake zločine pa tako i ovaj..
    ZDS!!

  • pitajte granica koje likvidiro santica.koje likvidiro.kraijevica jozu leotara.svasu.ova naredenja dosla iz banski dvora.krepoje tuta.likvidator kraijevica.sve najgore o pokojniku tezamu zemija bila od olova

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.