Počela naplata cestarine na dionici Međugorje – Ljubuški

Od ponedjeljka, 5. siječnja 2015. novootvorene dionice – Sarajevo zapad – Tarčin i Međugorje – Ljubuški uvedne su u sustav naplate cestarina Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH.

Tako će se cestarina za dionicu Sarajevo zapad – Tarčin naplaćivati po modelu zatvorenog sustava, a za dionicu Međugorje – Ljubuški vrijedit će model otvorenog sustava naplate.

Zatvoreni sustav naplate se primjenjuje na dužini od 80 kilometara od Zenice do Tarčina i po smjernicama Europske unije (EU) tretira se kao pravedan sustav naplate jer se cijena cestarine obračunava prema pređenom kilometru. Sustav je opremljen suvremenim podsustavima kategorizacije i klasifikacije vozila, pa je eventualno neovlašteno/nepropisno korištenje autoceste sustavno onemogućeno.

Otvoreni sustav naplate cestarine podrazumijeva naplatu određene dionice prilikom prolaska kroz naplatno mjesto.

Već dvije godine u BiH se primjenjuje elektronska naplata cestarine, u otvorenom i zatvorenom sustavu naplate cestarine, i obavlja se preko elektronskog uređaja ACC TAG-a.

Ovaj model omogućava korisnicima da bez zaustavljanja plaćaju cestarinu te nudi popust, odnosno bonus dodajuću 20 posto vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulirana Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 (”Službene novine Federacije BiH”, broj 50/12, 45/13.)

Cjenovnik cestarine za autocestu A1 je dostupan na web stranici poduzeća.

Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koristeza financiranje izgradnje novih kilometara autoceste, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.