Počela iskapanja na cesti Mostar – Goranci, traže se tijela ubijenih pripadnika Armiije BiH

U srijedu su započela iskapanja iznad goranačke krivine, na prometnici Mostar – Goranci, na mjestu gdje se vjeruje da bi mogli biti posmrtni ostaci pripadnika zapovjedništva Četvrtog korpusa Armije BiH.

Dana 9. svibnja 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane zauzele su zgradu ”Vranica” u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo Četvrtog korpusa Armije RBiH u zapadnom dijelu Mostara, te je tom prigodom zarobljeno 13 pripadnika Armije BiH, koji se od tada vode kao nestali.

U svibnju 2007. godine u masovnoj grobnici ”Rimski bunar”, kod sela Goranci, sjeverozapadno od Mostara, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci, podsjetila je Azra Penava, predstavnica Odbora roditelja pripadnika ABiH ”Vranica” Mostar.

2007. godine, nakon 14 godina, imali smo grobnicu u kojoj je nađeno nešto kostiju i gdje je potvrđeno da se radi o kostima pripadnika Četvrtog korpusa Armije BiH koji su 1993. godine zarobljeni, koji su bili ratni vojni zarobljenici i nisu smjeli biti ubijeni. Poslije su se neke sitne koščice pronalazile u vrećicama, koje smo naknadno ukopavali, sve smo to preživjeli. Preživjeli smo i sudove koji traju 20 godina i još će trajati, mi tražimo istinu i onoga tko je ubio i sakrio kosti. Za ovo nitko nije osuđen, barem ne na domaćim sudovima. Jedini koji su osuđeni pred međunarodnim sudom su Valentin Ćorić i Berislav Pušić, kazala je Penava.

Azra Penava (Foto: Fena)

Obitelji nestalih nadaju se da bi kod goranačke krivine mogli pronaći nove informacije i dokaze koji bi pomogli rasvijetliti sudbinu nestalih iz zgrade ”Vranice”.

Danas provjeravamo navode i istinitost izjava da se na ovome mjestu nalazi grobnica. Uglavnom, nadležna tijela su 99 posto sigurni da se ovdje radi o primarnoj grobnici i da je u interesu naći bilo što kako bi se to potvrdilo. Nadam se, kada krenu kopati, da vidimo je li to primarna grobnica i imamo li ikakav dokaz koji bi služio u daljnjim procesima. Mnoge koje smo ukopali nisu kompletni, a mnogi nisu ni nađeni, mi tražimo istinu i daj Bože da zemlja progovori, za svaku majku i svaku obitelj koja traži kosti svojih najmilijih, poručila je Penava.

Na mjestu iskopavanja bio je i Semir Pobrić, brat ubijenog Šefka Pobrića, čiji ostaci još nisu pronađeni.

Semir Pobrić (Foto: Fena)

Nadamo se da je ovo ovdje mjesto koje tražimo, prema informacijama koje imamo. Ne znamo točno, došli smo vidjeti. Trideset i više godina čekamo na bilo kakvu vijest, kazao je Pobrić.

Na navedenoj lokaciji u tijeku su iskapanja bagerom, a iz Instituta za nestale osobe kazali su da za sada ništa nije pronađeno, a ekshumacija će biti nastavljena u četvrtak.

(Fena)

15 komentara

 • I onda se iskopa tijela nasih ubijenih Bugojanaca, a hadezejci koji rade za KOS znaju gdje su tijela, i eto novog trvenja Hrvata i muslimana. Sve se tempira. Politika je veletrgovina ljudskim sudbinama.

 • Prvo Dodik, sada se poceli na Hrvate dizati zulum. Ima gomila videozapisa kako je se sa strane “ABiH” i njhove strane bradate brace postupalo sa Hrvatskim vojnicima, kalifatski. Di jos dan danas nije odgovarao nitko od ti “delija” tame i mraka.

 • Gdje je tjelo gen. Vlade Santica. Sto kaze Tigar i Dudakovic.. Tko ubi Jozu Leutara. Tko usmjeri istragu u pogresnom smjeru, tko je prekrio dokaze o tom terorističkom cinu. Neka pitaju Kemu Adamovića tadašnjeg sefa Aida. Sada je to koaliciski partner HDZ. Gdje su tjela Bugojanaca. Kako da se svjedok pokajnik nedavno ubije iz pištolja u Bugojnu pred istražiteljima. Od kuda pištolj covjeku uz koga su tužitelj, djelatnici Sipe, policije.??? Zar sve ovo nije cudno..!!!!

 • Komentatori zalosni.Ne moze se jedan zločin opravdavat drugim.Stid me je kao Hrvata da su zločinci iz moga naroda to učinili.

  • Za 21:16.
   Točno. Ne mož se jdan zločin opravdati drugim. Ali, imaš li ti bolji recept za umoliti muslimane da kažu gdje su Hrati koji su pobili.
   Ne znam ništa iz prošlog rata monstruoznije od zločina u Grabovici. Samo je nekoliko šibicara dobilo nešto manjih kazni. Zna se da je to dio muslimanske operacije “Neretva”, zna se da je akciju organizirao zajedno vojni i politički muslimanski vrh, na čelu s Alijom, Ganićem, Bičačkićem, Halilovićem, Mahmuljinom, Delićem i ostalom bandom. U Grabovici nije bilo nikakve HVO vojske, ali muslimanski banditi pobili su na okrutan način sve same civile: od četvorogodišnje djevojčice do staraca s preko 85 godina. Nađeno je manje od deset tijela, a ostalih (više od 30) nikada. Ne bih dopustio nikakva kopanja po Gorancima dok s ne razjasni Grabovica! A ti pričaj što hoćeš.

 • Zrtva je zrtva, bez obzira na naciju vjeru pripadnost i sluzbu, iako su bili vojska ipak je zrtva i trba se pokloniti zrtvama te sto prije i snaše i s njohove strane priznati zločine i pokazati ljudima gdje su tjela da što prije mir dodje medju nas. Ovo nema smisla dalje jer je BiH nemoguće podjeliti a nama je mnogo bolje ovako nego da smo sad dio EU. A unutarnje podjele u BiH bi bile dobre samo za političare i njihove najblize dok bi nama bilo isto…

 • Svi ubijeni zaslužuju grobno mjesto,a zločince u zatvor i mir svima.Hdz,SDA i ssnd znaju sve to su braća po kapitalu i lopovluku,njih pritisnut neka kažu ko i gdje je ubijen.Dosta vas više,30god mutite vruću kašu…

 • Kako bi bilo da izidjemo masovno sa plakatima podrske za doticno istrazivanje i plakatima za istrazivanje gore navedenih nestanaka i zlocina na nasoj strani?

 • Podrzavam, ne prihvacam nikoga tko je u moje ime ili ime mog naroda radio ZLOCINE, to samo neljudi rade. Nikakvi zlocini ne mogu pravdati druge zlocine, sve zlocine treba osuditi i zlocince izvesti pravdi, bez izuzetaka, vi sto zazivate a sta sa ovim a sta sa onim, nitko vam ne smeta da birate normalne predstavnike vlasti koji ce inzistirati da se sve to rasvijetli, ja cu ih prvi podrzati.

 • A štaje talibanski liberali tipa gost i ostala soroševska bagro,bio je to rat,težak rat,mi Hrvati smo se branili i ginuli čuvali svoje,a šta je tribalo ja talibana kamilicom,a on mene kamom (nožem) ,otpepajte soroševci sa ovim komentarima,i zašto dopuštate na ovo komentare kada unaprid se zna da će HVO, HDZ, Hrvati po vama piskarala a biti krivi,sramite se

 • Zavjet šutnje o zločinima nad ratnim zarobljenicima, civilima je kreiran od strane komunista. Nakon ’45 dolaskom komunista na vlast po nalogu druga tita izvršena su masovna ubojstva Hrvata, oko 200.000 Hrvata je likvidirano bez ikakvog suđenja. Samo je na prostoru exYu smaknuto 660 katoličkih svećenika. Za razliku od yugo komunista, europski antifašisti su na temelju dokaza i činjenica sudili nacistima i fašistima, o tome sve znamo. Međutim, kada su u pitanju komunistički zločini, i dan danas postoji zavjet šutnje. Taj zavjet šutnje prelio se i na današnje vrijeme. Mogu shvatiti zašto muslimani i srbi toliko podržavaju druga tita, jer su zločini prema Hrvatima bili daleko veći, etiketirani ustaštvom i fašizmom, ali nisu mi jasni oni koji se navodno izjašnjavaju kao Hrvati, a vole druga tita, cecu i lepu brenu, dakle idološki su na strani muslimana i srba. To je paradoks Hrvatstva, nismo proveli lustraciju i zato nam se sve ovo događa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.