Počasni konzul iz Mostara: Neuređeni odnosi prepreka su razvoju BiH, tržište sputava – Jabuka.tv

Počasni konzul iz Mostara: Neuređeni odnosi prepreka su razvoju BiH, tržište sputava

Uspješni australski biznismen podrijetlom iz Mostara i počasni konzul Bosne i Hercegovine u toj zemlji Nikola Nick Babić smatra da su nepovoljan poslovni ambijent te neuređeni unutarnji politički i međunacionalni odnosi najveći problem za ekonomski i svaki drugi napredak BiH.

Vlada mora gospodarstvenicima omogućiti da se osjećaju ugodno, da se osjećaju traženima. Australija ima posla, mali je broj nezaposlenih, ali kad, primjerice, dođe neki gospodarstvenik u Melbourne koji želi zaposliti barem pet ljudi, vlast mu izlazi ususret i pomaže mu to ostvariti. Kada sam u Hrvatskoj želio investirati, doživio sam opstrukcije. Ovdje je velik broj uspješnih ljudi, ali oni su okrenuti Europi jer su svjesni da ih ovo tržište sputava, kazao je Babić u intervjuu za Večernji list.

Prema njegovim riječima, jamstvo prosperitetne države je da je svi grade, ali da nijedan narod ne radi protiv drugog naroda. U proteklom razdoblju se, kaže, angažirao kako bi sunarodnjake u Australiji animirao da se registriraju za izbore u BiH. Ističe da je situacija “kritična” posebno za Hrvate.

U Australiji smo stvarali kulturna i umjetnička društva, bile su tisuće članova. Sada je manje takvog entuzijazma, ali moramo ga probuditi. Ja sam spreman pomoći i zahvaljujem BiH što me prepoznaje,  kazao je Babić.

Iz političkih razloga je iz BiH, odnosno bivše Jugoslavije Babić emigrirao prije 52 godine. Kratko se zadržao u Austriji, a potom otišao u Australiju.

Još 1987. godine Babić je pokrenuo tvrtku Stilcon sa sjedištem u Melbourneu, koja je u proteklih tridesetak godina izgradila brojne dvorane, stadione, trgovačke centre, tvornice diljem Australije. Ističe da, iako gradi Australiji, ne zaboravlja BiH i Hrvatsku. Trenutačno je na odmoru u rodnoj Hercegovini.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.