Pobuna općina u FBiH, umjesto osam traže 15 posto od PDV-a

Minimalni proračuni koji nisu dovoljni ni za funkcioniranje temeljnih javnih službi razlog su zbog kojeg općine i gradovi u Federaciji BiH idu s prijedlogom izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda.

Umjesto osam posto, koliko im se od PDV-a godinama dodjeljuje, Savez općina i gradova u Federaciji BiH na idućoj sjednici, koja se 6. listopada treba održati u Neumu, tražit će podizanje tog postotka na 15 posto. To im, kako poručuju iz Saveza, daje nekakav manevarski prostor za kakva-takva ulaganja u kapitalne općinske projekte.
Predsjednik Skupštine Saveza općina i gradova u FBiH i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić u izjavi za Večernjak kaže kako će tražiti i novi zakon o raspodjeli poreza na dohodak po kojem bi 50 posto tog poreza išlo u općinsku, a 50 posto županijsku blagajnu. To je dogovorom općinske i županijske vlasti, ističe Jerkić, već urađeno na prostoru Zapadnohercegovačke županije, ali nije u ostatku županija, koje ne žele ostati bez takvih prihoda.

Prije nekoliko mjeseci od federalne Vlade su tražili da se uvede takav princip raspodjele, na što su oni hladno konstatirali da se taj problem rješava na županijskoj i općinskoj razini, dok istodobno općinske blagajne zjape prazne. Postojeći Zakon o raspodjeli proračunskih prihoda doveli su do stanja da općine i gradovi nisu u stanju iz svog proračuna isplatiti novac za štete koje su pričinjene uslijed elementarnih nepogoda, da vrtići, škole, domovi zdravlja nemaju za grijanje, a da na drugoj strani županije, entiteti i država milijunske iznose novca troše na održavanje golemog birokratskog aparata.

Prema postojećim propisima, oko 8,5 posto dobivaju općine od PDV-a, a taj iznos opet se dijeli na četiri elementa. Po broju stanovnika u općini dodjeljuje se 68 posto sredstava.

Pet posto dijeli se na osnovi površine, a 20 posto na temelju broja učenika u osnovnim školama te sedam posto na osnovi razine razvijenosti općine. Umjesto da razmotri kako obogatiti općinske proračune, platformaška vlast FBiH u svibnju ove godine u parlamentarnu je proceduru uputila Prijedlog zakona o koncesijama, od kojeg opet općine dobivaju financijske mrvice.

Vecernji.ba

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.