Pobuna Hrvata u Brčkom, ne žele novu učiteljicu

Početak prvoga polugodišta ove školske godine obilježila je afera vezana uz Osnovnu školu u Tramošnici u Republici Srpskoj, gdje djeca hrvatske nacionalnosti s početkom nove školske godine nisu krenula na nastavu jer su im vlasti u RS-u zabranile izučavanje nacionalne skupine predmeta, piše Večernji list BiH.

Nakon bojkota nastave i inzistiranja roditelja, djeci je ipak omogućeno nastavu pohađati prema hrvatskom planu i programu. Prije nekoliko dana u dijelu BiH počelo je drugo polugodište, a s njim i novi, slični problemi. I ovaj put riječ je o djeci hrvatske nacionalnosti, ali sada u Brčkom. Naime, po dolasku na nastavu, djecu je, umjesto dosadašnje učiteljice, dočekala nova, ali Bošnjakinja, što je izazvalo revolt djece i roditelja.

Stoga su roditelji učenika hrvatske nacionalnosti koji pohađaju 2. razred područne OŠ u Gornjoj Skakavi uputili otvoreno pismo čelnicima Brčko Distrikta, u kojem ističu kako pri izboru nastavnoga kadra u ovom ciklusu nisu vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti te da su ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko Distriktu.

Drugačije tradicija i kultura

U pismu roditelji navode kako je na mjesto učiteljice hrvatske nacionalnosti, koja je učila učenike 2. razreda, koji pohađa ukupno osam učenika i svi su pripadnici hrvatskoga naroda, imenovana nova učiteljica bošnjačke nacionalnosti.

“Uz dužno poštovanje i apsolutno uvažavanje, nova učiteljica je Bošnjakinja te smatramo kako se njezine tradicijske i kulturne vrijednosti bitno razlikuju od vrijednosti koje žive njezini učenici. Mi, kao roditelji, nazočimo i aktivno sudjelujemo u nizu aktivnosti tijekom školske godine koje organiziramo zajedno s učiteljicom našega razreda. Nabrojit ćemo samo neke: proslava Sv. Nikole, božićna proslava, uskrsne predstave, Dani kruha, pokladne maškare i druge. Sve su to aktivnosti koje zahtijevaju kršćanski odgoj i hrvatsku tradiciju kako bi nastavnik mogao uspješno u njima sudjelovati te kreativno djelovati i, k tomu, da se ne osjeća inferiorno naspram okruženja. Smatramo kako će ovakve aktivnosti za našu djecu u budućnosti s novom učiteljicom biti vrlo teško ili čak nemoguće provoditi”, stoji u pismu.

Roditelji ističu kako ne žele sumnjati u naobrazbu nove učiteljice, ali da su sigurni da njezin materinski jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. “Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zajamčenih prava, doveden je u pitanje. To je posebno opasno jer djeca upravo u toj dobi uče materinski jezik i razvijaju svijest o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti”, ističu roditelji.

Nacionalni interesi

Roditelji učenika smatraju da pri izboru nastavnoga kadra u ovom ciklusu nadležni nisu vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti te da su ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčkom. Od hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko Distrikta traže da u najkraćem mogućem roku izmijene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnoga kadra i vrate raniju djelatnicu na mjesto učiteljice 2. razreda u Gornju Skakavu.

“Ako se našim zahtjevima ne udovolji, spremni smo poduzeti i daljnje korake koji će podrazumijevati i izostanak naše djece s nastave”, stoji u pismu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Sarajevski mediji o ovome ni slova. Da su u pitanju muslimanska djeca, na sav bi glas trubili i Avaz i Oslobođenje, FTV, BHTV, Federalni “parlament”, muslimanski političari i još njih puno. A naše političare nije briga, važno im samo napšuniti džepove.

  • Tako je…ovo se desava u Gornjoj Skakavi…a u Donjoj Skakavi (takodje hrvatskom selu) u ucionici prvog razreda na slovima abecede ispod slova H pise kruh…tako ucitelji uce djecu hrvatskim jezikom…zalosno…

  • To se desava u G.Skakavi a u D.Skakavi (hrvatskom selu) ucitelj uci djecu po hrvatskom programu..i pod slovom H pise kruh…naravno da isti nije hrvatske nacionalnosti i ne koristi hrvatske rijeci…

Komentiraj: