Najviše se traže komercijalisti, programeri, prodavači, ali i direktori

Više od 9 tisuća oglasa za otvorenih oko 22 tisuće radnih mjesta, dobar su podatak za “ekonomski lošu” 2013. godinu. Naime, ove se brojke vežu uz prošlogodišnje rezultate portala Posao.ba, a još je optimističniji podatak (za one koje i sada nemaju posla) da je preko ove “veze” zaposlenje našla 18.681 osoba.

Analiza tržišta rada navedenoga portala za prošlu godinu, čiji rezultati su prezentirani jučer u Sarajevu, pokazala je i koja su zanimanja bila najtraženija.

Visoke plaće
Među deset najtraženijih zanimanja u našoj zemlji tako su se ubrojili komercijalist, programer, prodavač, a tu je i administrativni radnik, zatim direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, kao i grafički dizajner i farmaceut.
– Poslodavci su u protekloj godini najčešće tražili radno iskustvo, visoku stručnu spremu, te radnike za stalni radni odnos. Najviša ponuda poslova je u većim gradovima BiH, stoga, na prvom je mjestu Sarajevo, nakon čega slijedi Banja Luka, Bijeljina i drugi gradovi, objasnila je marketing menadžerica portala Edina Šehović.

Također, u prošloj je godini na ovom portalu bilo objavljeno više oglasa za posao u odnosu na 2012., i to za 11 posto, ali je lista najtraženijih zanimanja ostala gotovo nepromijenjena.

Projekt asistentica Samra Mujanović kaže da su osobe koje traže posao najčešće aplicirale za poslove u kategorijama kao što su prodaja, administrativne usluge, transport, skladištenje i logistika, ekonomija, financije i računovodstvo, te menadžment. Također, spomenula je kako je najveća plaća od deset najtraženijih zanimanja zapravo plaća direktora koja maksimalno iznosi 7400 maraka, no, visoka plaća predviđena je za programere i to na razini od 2700 maraka.

– Najmanje plaćeno zanimanje, koje se nalazi među deset najtraženijih zanimanja, jest ono prodavača čija je minimalna mjesečna neto plaća 340 maraka i konobara s 350 maraka, rekla je Mujanović.

Deficitarna zanimanja
Deficitarne kategorije poslova, za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje u prošloj godini, su IT software, zdravstvo, zanatske usluge, a poslovi za koje je na tržištu bila veća potražnja od ponude su policija, zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge. (dnevni list) 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.