Po Praljka dolazi ambulantni helikopter

Po bivšega zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haškoga suda.

Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu.

Navodno je u tijeku postupak oživljavanja generala Slobodana Praljka.

“Unošenje otrova je propust zbog kojega Haški sud treba suditi!”, jedan je od komentara pratitelja presude.

Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenoga suda za bivši Jugoslaviju u srijedu je u Haagu prekinulo ročište na kojem je izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorci nakon što je general Slobodan Praljak pred sudskim vijećem progutao sadržaj bočice kazavši im da je “popio otrov”.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!” kazao je general Slobodan Praljak predsjedavajućem sucu Carmelu Agiusu, koji ga je upozorio da prestane s komentarima. Praljak je potom popio sadržaj bočice i objavio da je “popio otrov”. To je učinio nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo njegovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

Iz izvora bliskih sudu i od očevidaca u sudnici doznaje se da se radi o tekućini nepoznata sastava, a po odluci suda bočica se sada na smije iznijeti iz sudnice. Praljku je pozvana liječnička pomoć.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva, no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, “i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH“.

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnoga stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.