Po lakoći poslovanja od BiH bolje zemlje u kojima se ratuje

Bosna i Hercegovina nalazi se na 89. mjestu kada je u pitanju lakoća poslovanja i jedna je od najlošije rangiranih u Europi.

Ovo su podaci iz najnovijeg izvještaja Svjetske banke o lakoći poslovanja, a još je porazniji podatak da se BiH, kada je u pitanju otvaranje tvrtki, od 190 zemalja u svijetu nalazi na 183. mjestu, prenosi Dnevni Avaz.

U Federaciji će vam za osnivanje tvrtke biti potrebno 80 dana uz mnogo novca.

Fiskalni uređaj

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, ocijenio je kako je sramotno da danas, uz digitalnu tehnologiju, treba izgubiti toliko dana za nešto što se može završiti za dan-dva.

Neprijatno me iznenadilo to što je samo sedam zemalja u svijetu gore od nas. To je samo pokazatelj koliko smo nazadovali, kazao je Hadžić.

Svjetska banka navodi da je od ukupno 13 procedura za otvaranje tvrtke, samo šest besplatno. Na PDV registraciju čeka se oko 30 dana, a za nabavku i registraciju fiskalnog uređaja 18. Prva stavka košta 40 maraka, a druga čak 700.

Pribavljanje građevinske dozvole u BiH zahtijeva više od deset postupaka i taj proces traje 193 dana, a troškovi iznose 16,3 posto od vrijednosti objekta. Tek otvorena tvrtka, nakon ispunjene i plaćene procedure, treba čekati u prosjeku 125 dana da bi dobila struju.

Komplicirano i skupo

Hadžić ističe da su komplicirane i skupe procedure jedan od razloga što stranci odustaju od ulaganja u našu državu.

Kada vide ovakve pokazatelje i izvještaje Svjetske banke, samo se okrenu i odu. Praktično, sve su zemlje bolje od nas, pa čak i one koje su u ratu. Krajnje je vrijeme da se ozbiljnije krene u provođenje reformi, ističe Hadžić.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.