Plenković u posjetu Vatikanu, očekuje se poziv Pape u Hrvatsku i razgovor o kanonizaciji Stepinca

Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u subotu s papom Franjom tijekom službenoga posjeta Vatikanu u koji je došao u petak.

Prema najavama, Plenković je u razgovoru trebao pozvati Svetoga oca da posjeti Hrvatsku, a s njim je trebao razgovarati i o okončanju postupka kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Kako je objavila hrvatska Vlada, Plenković je katoličkom poglavaru poklonio brončani kip svetoga Josipa s Isusom, djelo akademskoga slikara Stipe Sikirice, piše Jutarnji list.

Papa Franjo je na spomendan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013., služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac, čije je spominjanje uveo u misni kanon, posebno drag. Prije 330 godina, Hrvatski sabor jednoglasnom je odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskoga kraljevstva, odnosno hrv. naroda, ističu u Vladi.

Sveti Otac je, pak, hrvatskom premijeru darovao skulpturu maslinove grančice.

Plenković se susreo i s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Službeni posjet Svetoj Stolici Plenković je započeo u petak navečer susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Veleposlanstvu Hrvatske u Rimu.

Očekujem od pape Franje da čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o okončanju postupka kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna i bitna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, rekao je premijer uoči odlaska u Vatikan.

Očekuje se da će Papa načelno prihvatiti dolazak u Hrvatsku, ali je u ovom trenutku neizvjesno kada bi se mogao dogoditi. Naime, papa Franjo mnogo manje putuje od svojih prethodnika, prije svega Ivana Pavla II., a u kalendaru njegovih putovanja za sljedeću godinu Hrvatska zasad nije predviđena.

Bit će, međutim, zanimljivo čuti njegov stav o proglašenju kardinala Stepinca svetim, jer u ovom trenutku isključivo Papa može donijetu tu odluku. Pretpostavka je da će ga zanimati i stanje na jugoistoku Europe i hrvatska uloga u proširenju EU te stajališta o izbjegličkoj krizi u Europi.

U razgovoru s kardinalom Parolinom prevladavat će teme vezane uz odnose Hrvatske i Svete Stolice, koji su tradicionalno dobri. Nedavno je u Zagreb došao i novi nuncij, a imenovani su i biskupi koji uvelike predstavljaju novi vatikanski smjer što ga zastupaju sam Papa i državni tajnik.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.