Plenković u Mostaru: Hrvatska će podupirati BiH na putu prema EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako će Hrvatska snažno podupirati BiH i razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda te da će to biti država koja će podupirati BiH na putu prema Europskoj uniji i prema euroatlantskom savezu.

Podupirat ćemo BiH jer je Hrvatska uvjerena da je to jedini pravi put i naša istinska uloga u ovom trenutku poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njezin suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju dogovarati daljnja pitanja koja su vezana za funkcioniranje BiH, kazao je Plenković, koji boravi u Mostaru u povodu ustoličenja mostarskog biskupa Petra Palića, a nakon sastanka sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj bitno da se u tom kontekstu poštuju načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Upitan da prokomentira izjave kako će se “Hrvatima nastaviti birati Komšić na nižim razinama”, Čović je istaknuo kako je to doživio kao trenutak u kojem je Izetbegović procijenio da treba malo rasteretiti pritisak kojeg ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika i prebaciti težište problema. Kazao je kako će razgovarati s Bakirom Izetbegovićem 16. rujna te da će razgovarati oko izbornog zakonodavstva i da ta pitanja treba riješiti sukladno Ustavu BiH.

Andrej Plenković

Plenković je ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se poštuje slovo i duh Daytonskog sporazuma.

Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti, političkog predstavljanja konstitutivnih naroda onda takvih pitanja nema, poručio je Plenković te istaknuo kako je najvažnije nastaviti dijalog koji bi trebao dovesti do određenih pomaka.

Tijekom razgovora Plenkovića i Čovića, između ostalog, razgovaralo se i o lokalnim izborima u BiH.

Čović je istaknuo kako HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti sve mandate kada su u pitanju načelnici, gradonačelnici tamo gdje su Hrvati većina.

Na poseban način sam informirao Plenkovića oko Mostara gdje je napravljena iznimka pa je Mostar opet odvojen posebno, istaknuo je Čović. Plenkovića je, kako kaže, upoznao i o tome kako je sporazum oko Mostara značio i sporazum oko izbornog zakona.

Dragan Čović

Nakon 12 godina Mostar će imati izbore što je poseban izazov i vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe te preuzeti odgovornost u jedinicama lokalne samouprave nakon izbora ove jeseni, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na stanje u regiji nazvavši ga dinamičnim, osobito nakon izbora u Crnoj Gori. Po njegovim riječima, Hrvatska se zalaže za stabilnost i mir u svim susjednim zemljama.

(Fena)


19 komentara

 • Je..la vas Europska unija.Nas Hrvata nestaje,stvara se osmanlijska drzsva vi se zabrinuli hoce li bosnjaci uci u EU.Oni ne zele u EU idu Erdoganu.Boli vas ona stvar za nas.Djubrad jedna bjezite da vas vise ne gledamo.

 • Plenki vrati se odakle si dosao, ne podrzavaj kriminalce iz HDZ u BH to je stara i otrcana prica pred svake izbore u BH.I ptica na grani zna da je ta prica fantazija jer se prvo moraju implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Sa 800 tisuca nema nas ni 150 tisuca a uskoro ce i ovo iseliti zbog politike HDZ BH.

 • Bgti jucer bakir kaze da ce nam bosnjaci osim predsjednika, izabirati i poslanike u domu naroda, ovaj danas prica o bih u eu. Kakva crna eu, mi smo razocarani, pokradeni, bez nade u buducnost. Nece eu u bih, nego mi odosmo u eu, ali na baustelu

 • Zasto nisi dosao kada je Aluminij ugasen da podrzis narod kada je naj teze bilo ??? Sada pred izbore dolazis i mazes oci ovom glupom narodu sa izbornim zakonom!!! Koji ce nam kurac , sta smo imali i dok je Dragan bio, veliko nista!!!! Necete vise….

 • Ionako su većina pohrvaćenih jugoslavena sa prostora BIH samo loše kopije istočnih susjeda, kulturološki puno su bliže Bizantu nego zapadno europskoj kulturi. To ima smisla, s obzirom na to da se Rimsko carstvo podijelilo na Zapadno i Istočno upravo na ovim prostorima, zatim podjela kršćanstva, i na kraju dolazak osmanlija. Otuda u određenih, nazovimo ih političkih Hrvata ljubav prema turbofolku, potrebi za vođama, diktaturama i poltronstvom, jer su politički Hrvati, ali su kulturološki loše kopije istočnih susjeda, te stoga nikada neće razumjeti parlamentarnu demokraciju. U tom smislu, Tuđman nije puno pogriješio, jer ti pogani-gamad su glavni uzrok zašto R. Hrvatska toliko zaostaje za demokratskim procesima. Oni su biračko tijelo.

  • Točno. I novi biskup je iz tih specifičnih krajeva! Dobro će se uklopit u političko Sarajevo. I sigurno neće ko biskup Perić na Bleiburg. Kada je bilo riječi o zabrani mise na Bleiburgu, Palić je brže bolje napisao ispred Hrvatske biskupske konferencije da će poštivati volju austrijskih biskupa. Ne bori se taj! Valjda i on misli da ih je trebalo vezati žicom i u jame bacati. I da za njih ne treba molit.
   Šteta što i Puljić i Perić odlaze skoro u istom periodu.

   Uostalom, svi nosimo u sebi ono što smo u kući ko djeca čuli i vidili. Džaba fakulteti i škole. I halje a nekima i habiti.

  • Hrvati nemaju veze sa zapadnom europom, oni su samo parodije iste. Pogotovo mi iz Bosne, turski Hrvati.. nama će uvijek biti bliži neki Šumadinac nego Slovak npr.

 • Čuj Istino, pročitaj malo odkuda i odkad Turci u Bosni, pa malo razmisli. Mi ne idemo ko neki 500-700 godina unazad da bi tražili potvrdu što smo.

 • Ne bih se složio da samo u Bosni žive neki turski Hrvati. Naime, 1448. god. Herceg Stjepan Kosača stao je na stranu Turaka i srpskoga despota Đurđa Brankovića u napadu na bosanskoga kralja, Stjepana Tomaševića, koji je prihvatio katoličanstvo. Stoga, ta pogana želja, da se uništi katoličanstvo u Bosni ima puno dublju pozadinu, uostalom kao i danas. A to je pohlepa za materijalnim vrijednostima. Vjerojatno, većina Hercegovaca i ne zna da lijepa zgrada u centru Mostara, nosi naziv po imenu osobe koja je sklopila pakt sa Turcima protiv Stjepana Tomaševića, a sve radi pohlepe. Izgleda, da se ništa od tada nije puno promijenilo u odnosu prema katolicima iz Bosne. Ništa čudno, da je centar UDBE bio u Širokom Brijegu, pitam se gdje je centar HDZ-a BiH. Sve je to iz iste kuhinje, krivovjerje i poganstvo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.