Plenković tvrdi da se dogovorio s Orbanom oko otkupa Ininih dionica od MOL-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak ujutro s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti, u kojoj je u ponedjeljak sudjelovao na “Summitu 16+1” – sastanku šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine. Plenković je od njega dobio političku podršku za plan otkupa Ininih dionica od mađarskog MOL-a, a Orban je rekao kako taj proces treba biti “brz i pošten”.

U središtu razgovora hrvatskog i mađarskog premijera Andreja Plenkovića i Viktora Orbana bile su dvije teme: odnos Ine i MOL-a te mađarska blokada hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Plenković je nakon sastanka rekao kako je Mađarska spremna pomoći Hrvatskoj u otkupu Ininih dionica koje su u vlasništvu mađarskog MOL-a.

“Što se tiče pitanja Ine i MOL-a, čuli ste da je Mađarska spremna pomoći Hrvatskoj. Mađarska je spremna pomoći u procesu da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice u Ini. Politička volja je jasna, traži se pravičan model (otkupa dionica) s obzirom na dosadašnja ulaganja mađarske strane u Inu i realnu procjenu cijene dionica kompanije u ovom trenutku”, rekao je Plenković.

Dodao je kako Hrvatska ima ambiciju ući u OECD te da vjeruje da će nas na tom putu Mađarska podržati, piše Tportal.hr.

“Važno je da nastavimo dijalog s OECD-om, to je jedina preostala međunarodna organizacija u koju Hrvatska još treba ući”, rekao je Plenković.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je kako Hrvatska i Mađarska imaju odlične odnose te da su svi problemi u odnosu dviju država povezani s Inom i MOL-om.

Pitanje Ine i MOL-a “truje odnose” između dviju država, rekao je Orban te dodao da mađarska vlada podržava “brzo i pošteno” rješenje.

Iako je mađarski premijer napomenuo kako je plan Hrvatske da otkupi dionice Ine od MOL-a “poslovno pitanje”, jasno je napomenuo kako je politička pozicija njegove vlade ta da se Mađarska što brže želi riješiti tog problema.

Nakon sastanka s Viktorom Orbanom hrvatski premijer Andrej Plenković stao je pred novinare, a pitanje o navodnom hibridnom ratu protiv Hrvatske očito mu se nije svidjelo.

“Jeste li vi u Hrvatskoj ili ste u Beogradu?”, poručio je Plenković reporteru televizije N1 Srbija koji ga je pitao s kime je to Hrvatska u hibridnom ratu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.