Plenković s Krišto i Čovićem pozdravio imenovanje nove vlade Federacije BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u razgovoru s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem imenovanje nove Vlade FBiH i izrazio očekivanje da će se nastaviti razgovori o izbornoj reformi u toj zemlji, priopćio je HNS.

Plenković je u ponedjeljak poslijepodne doputovao u dvodnevni posjet Mostaru gdje će u utorak biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva.

Krajem prošlog tjedna imenovana je nova Vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka okupljenih oko HNS-a BiH i grupacije prošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH.

Time je deblokiran izbor nove entitetske vlade koju je osporavala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Čović: EU kandidatski status ključan je za napredak BiH

Premijer Plenković je pozdravio formiranje vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu potporu aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH, stoji u priopćenju.

Rekao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, dodao je.

Foto: HNS BiH

Po Plenkovićevim riječima, pitanje reforme izbornog sustava je unutarnje pitanje BiH, stoji u priopćenju.

Hrvatski premijer najavio je i snažan angažman Hrvatske za što skorijim otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

Čović i Krišto su istaknuli da je ustavne reforme bitno provesti kako bi zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji. Čović je zahvalio Plenkoviću za njegovo angažiranje da BiH dobije kandidacijski status s unijom u prosincu prošle godine na sjednici Europskoga vijeća, piše u priopćenju.

Plenković je ranije u ponedjeljak posjetio mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji koju je u najvećem dijelu financirala hrvatska vlada.

Biskup Palić ugostio Plenkovića: Izražena briga o iseljavanju mladih iz Hercegovine

Kasnije tijekom večeri sudjelovao je na večeri na kojoj je bio i posebni predstavnik EU-a za pitanja zapadnog Balkana i dijelog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Hrvatski premijer u utorak će biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023.. Ovogodišnji partner sajma je Izrael.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.