Plenković s kineskim premijerom simbolično spustio posljednji pilot za izgradnju Pelješkog mosta

Pelješki most ostat će trajan spomenik prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, poručio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković s gradilišta u Brijesti koje je posjetio s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Dvojica premijera su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje.

Most gradi kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a uvelike ga financira EU.

Vani je kiša sve jača, rekao je kineski premijer o pljusku koji je stigao na gradilište zajedno s izaslanstvima i dodao kako to “šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete”.

Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo, poručio je Keqiang u za tu prigodu postavljenom šatoru na lokaciji budućeg mosta. Istaknuo je i da je taj projekt važan i za suradnju njegove države s Europskom unijom.

Li je u posjet Hrvatskoj stigao sa summita EU-Kina u utorak u Bruxellesu.

Premijer Plenković poručio je kako je Pelješki most za Hrvatsku posebno važan “jer će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji”.

Hrvatski premijer kazao je i kako je u građevinskom smislu most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća.

Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva, istaknuo je.

To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu, dodao je Plenković i ponovio kako je tim projektom suradnja Kine i Hrvatske dobila sasvim novu dimenziju.

Most je zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.