Plenković: Ništa od izmjene Vatikanskih ugovora

Andrej Plenković
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene.

U vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska izjavila prigovor o nenadležnosti. Plenković je to izjavio novinarima nakon sastanka Kluba HDZ-a.

Istaknuo je da je postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još u tijeku i da je Vlada RH prihvatila Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda EU u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u EU, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a.

Naši pravni zastupnici u tom procesu izložili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak, kazao je.

Postupak u ICSID-u pokrenuo je MOL krajem 2013., pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Plenković je govorio i o nabavi novih borbenih zrakoplova. Rekao je da su i do sada u procesu nabave zrakoplova sudjelovali i drugi resori.

Kao sve što radite u životu, rutinu steknete nakon određenog vremena. Ovo je za sve, pa i za kolege u MORH-u, ali i za druge resore, bilo prvo iskustvo ovako ozbiljnoga posla. Imamo sada određena iskustva i neke naučene lekcije koje ćemo iskoristiti za ubuduće. To što želim veće involviranje drugih resora ne znači da će to biti bez MORH-a i bez ministra obrane Krstičevića, rekao je Plenković.

Na tvrdnju novinara da se više od 1.000 postupaka vodi protiv novinara u Hrvatskoj, rekao je da, što se njega tiče, kazati da u Hrvatskoj nema slobode medija – to znači da onaj koji to kaže niti čita, niti sluša niti gleda. Hrvatska je prema izvješću Freedom Housa slobodna država i mediji su slobodni.

Ne mogu prihvatiti niti na najmanji mogući način tezu o tome da u Hrvatskoj nema slobode medija. To nije točno. Ne treba meni neka međunarodna analiza, dodao je, prenosi HRT.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.