Plenković i Macron potpisali ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za schengenski prostor i eurozonu, no ipak u prvom je planu potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova.

Emmanuel Macron u jutro, 25. studenog sastao se s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s formalnim domaćinom – premijerom Andrejom Plenkovićem. Program službenog posjeta Hrvatskoj ispunjen je raznovrsnim sadržajem.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković održavali su zajedničku konferenciju za medije nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza te ugovora o nabavi Rafalea.

Unapređujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element i značaj današnjeg posjeta i nove faze odnosa.

Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Emmanuel Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesni značaj.

Macron stigao u prvi posjet Hrvatskoj

(www.jabuka.tv | Foto: Sanjin Strukic – Pixsell)8 komentara

  • Nedaj bože da zatrebaju u vojne svrhe, to bi Francuzi na daljinski porušili. Tako su zajebali Argentinu u ratu protiv Engleza.

    • Odlično razmišljaš. Uvijek su bili za Srbe. Idioti što su potpisali kažu da još dugo godina vrijede (bar još 25 godina). Koliko god, e baš toliko Francuzi imaju tu moć što si naveo. Još ako uzmemo u obzir uhljebe koji će raditi servise remonte i šta sve ne da pokradu usput. Zanimljivo isto nedavno SAD, UK i Australija odhebale Francuze, a evo HR kupuje od njih… Sve se svodi na potporu HR Schengen i reforme izbora u BiH, ALI SIGURNO POD UVJETOM DA BUDE KAKO SRBIMA ODGOVARA!

      • Hrvatska vojna moć jača a ti ljubomoran i bolesno jalan a na ovom portalu baš izopačeni proYU komentari ovo piše ili plaća gorankić ,poslije Oluje ti “moćni”srbi nikada neće imati nikakve šanse protiv Hrvata sa i bez Rafala ,nastavite se sramotiti blejavci

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.