Plenković, Čović i Milanović o Srebrenici: Žrtve ne smiju biti zaboravljene

U povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je da žrtve jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata ne smiju i nikad neće biti zaboravljene.

Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se s pijetetom prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici i duboko suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene, navodi u priopćenju hrvatski premijer.

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi.

Svi zajedno, poručio je Plenković, moramo angažirano nastaviti raditi na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici, prenosi Hina.

Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a posebno na njezinom putu prema članstvu u Evropskoj uniji, istaknuo je Andrej Plenković i u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, izrazio duboko poštovanje obiteljima žrtava.

Čović: Budućnost trebamo graditi na istini, uvažavanju i pomirenju

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici oglasio se i predsjednik HDZ-a u BiH Dragan Čović s porukom da budućnost naše domovine treba počivati na istini.

Čović je na svom Twitter nalogu uz oznaku #SrebrenicaGenocide napisao:

Svjesni patnje i bola koji nastaju u odsustvu mira, gradimo europsku budućnost naše domovine utemeljenu na načelima istine, uvažavanja i pomirenja.

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, nakon čega je klanjana dženaza i obavljen ukop devet srebreničkih žrtava, prenosi Klix.ba.

Milanović: Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom radu je pokazao je nedvosmislenu spremnost na borbu protiv minimiziranja i negiranja zločina genocida u Srebrenici, kao i zločina holokausta.

U svojoj poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici i da je on dokazan.

Genocid u Srebrenici – sustavno, namjerno i brutalno ubijanje više od 8.000 ljudi dogodio se prije samo 25 godina. U povijesti moderne Europe, a pogotovo jedne države i naroda, bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, tako tragičan događaj, zato je još uvijek bolna rana i ispit naše ljudskosti.

Osim iskrene sućuti koju danas upućujem, i to ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio, kazao je Milanović u svom govoru.

Kako je kazao, istina o genocidu mora biti prihvaćena.

Dogodio se i dokazivati ga više ne treba. Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti.

Važno je isto tako reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni.

Odgovornost sviju nas je da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, ali još je veća odgovornost pred nama da obitelji žrtava i preživjele prihvatimo sebi jednakima, da im damo vjeru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti.

I ne ostavimo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija europske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti, naveo je Milanović.

25. godišnjica genocida u Srebrenici

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.