Plenković: BiH treba sklopiti ugovor s Frontexom

Andrej Plenković kazao je u četvrtak u Zagrebu kako je cilj da BiH, kao i druge države u regiji koje nisu članice EU, uskoro sklope ugovor s Frontexom kako bi ta europska agencija pomogla da se suzbijaju nezakonite migracije na njezinom teritoriju.

Uvođenje kontrola na šengenskim granicama nije novitet, radi se o privremenoj mjeri koja je posljedica pogoršanja situacije na Bliskom istoku, rekao je hrvatski premijer Plenković nakon što su Italija i Slovenija odlučile vratiti granične kontrole

Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku, nakon napada Hamasa, rekao je Plenković na sjednici hrvatske Vlade, odluka je pojedinih država Europske unije da zbog prijetnji terorizma i pitanja nacionalne sigurnosti dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje su najavile Italija i Slovenija.

Slovenska vlada će u četvrtak odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, o čemu je njezin ministar unutarnjih poslova već obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma, rekao je Plenković na sjednici, prenosi Hina.

No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja, dodao je.

Plenković je rekao kako trenutno devet država ima kontrole na unutarnjim granicama. Pri donošenju takvih odluka ključno je obrazložiti koliko će one otkloniti prijetnje sigurnosti, opravdati njihovu razmjernost te se konzultirati sa susjednim državama.

Plenković je u srijedu razgovarao o toj temi sa slovenskim kolegom Robertom Golobom, a hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa svojim kolegom Boštjanom Poklukarom. U planu je i skori susret ministara Hrvatske, Slovenije i Italije.

Hrvatski premijer je naglasio kako među europskim čelnicima vlada zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku.

Nakon napada Hamasa na pogranična područja s Izraelom, u kojem je poginulo više od 1,3 tisuća ljudi, teroristički napadi su se dogodili i u Francuskoj gdje je 20-godišnjak ubio učitelja, te u Belgiji gdje je državljanin Tunisa ubio dvoje Šveđana koji su stigli u Bruxelles na utakmicu svoje reprezentacije.

Plenković je rekao kako i Hrvatska i njene službe pozorno prate cijelu sigurnosnu situaciju u zemlji u ovako promijenjenim globalnim sigurnosnim okolnostima.

(www.jabuka.tv / Foto: Pixsell)

2 komentara

  • Narode! Ako sebi mislite dobro, radite sve suprotno od onoga što ovaj bezveznja i udbaški potomak priča. On je uništio HDZ, rastjerao naod diljem svijeta, spajdao se s četničkim izrodioma kao što je Pupavaz, zapostavio Slavoniju, Liku, Dalmaciju i ostatak Hrvatske, zaborabio bh Hrvate, okupio oko sebe same gole lopoove i izdajice i uvuao se briselskim papcima u guzicu.

  • ‘Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor.’

    Zapamtite dobro ta dva glagola – upokoriti i eksploatirati. U vrijeme kad je to napisao Andrej Plenković imao je 18 godina.

    ‘Poslovna zajednica grafičkih i srodnih organizacija udruženog rada Jugoslavije’ njegov je maturalni rad namijenila za stručno osposobljavanje radnim ljudima kojima je društveno komuniciranje primarna zadaća.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.