Planirajte obroke: Preskakanje doručka šteti srcu

Planiranje obroka i međuobroka unaprijed te svakodnevno doručkovanje mogu smanjiti rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, izvijestila je Američka udruga za zdravlje srca (AHA).

Konzumiranje obilnijega obroka s više kalorija tijekom jutra, a manje hrane navečer, također može smanjiti opasnost od srčanoga i moždanoga udara te ostalih kardiovaskularnih oboljenja, kažu američki liječnici.

“Važno je razmisliti o tome što jedemo, no jednako važno je i u koje doba dana jedemo“, smatra dr. Marie-Pierre St. Onge, nutricionistica i znanstvenica na njujorškom sveučilištu Columbia i voditeljica grupe koja je napisala smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

St.Onge iznosi podatak prema kojem 30% Amerikanaca svakodnevno preskače doručak. Kod svih onih koji ga svakodnevno konzumiraju zabilježen je manji rizik za visoki kolesterol ili visoki krvni tlak. Osobe koje preskaču prvi jutarnji obrok podložnije su još nekim rizičnim faktorima poput pretilosti, dijabetesa i visoke koncentracije šećera u krvi.

Vrijeme konzumiranja obroka važno je zbog unutarnjega sata organizma. Primjerice, tijekom noći šećeri se ne prerađuju tako dobro kao tijekom dana. Zbog toga su radnici koji rade u noćnim smjenama podložniji riziku od pretilosti i srčanih oboljenja od onih s tipičnim dnevnim radnim vremenom.

“Ranije studije pokazale su da je doručkovanje povezano s manjom tjelesnom masom i zdravijom prehranom te istodobno s manjim rizikom za kardiovaskularna oboljenja”, rekla je dr. St.Onge.

No, ne treba zaboraviti ni to da nije dobro pojesti bilo kakav jutarnji obrok, osobito ako je prekaloričan. Zdrav doručak bogat je voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mlijekom s malim udjelom mliječnih masti, piletinom i ribom, stoji u smjernicama. Dobra prehrana znači i ograničen unos u organizam crvenoga mesa, soli i namirnica bogatih većim količinama šećera.

St.Onge savjetuje ranije planiranje obroka, naročito ako je riječ o zaposlenim osobama koje najčešće jedu “u hodu”.

“Obrok se može pripremiti i dan ranije. Može se raditi o jednostavnom smoothieju, muffinu od cjelovitih žitarica ili pločici od žitarica i meda. Savjet o konzumiranju većega broja manjih obroka tijekom dana za mnoge je potpuno nerealan, jer se mali obrok vrlo brzo pretvori u obilan obrok i povećanje tjelesne mase je neizbježno”, upozorava St.Onge.

Još jedna zamka, kad je posrijedi vrijeme konzumiranja hrane, je večernji obrok. To je doba kad se u organizam često unose nepotrebne kalorije i s vremenom dobiva na tjelesnoj masi jer ljudi najčešće jedu pred televizorom, kompjutorom ili tabletom.

Stoga dr. St.Onge savjetuje: “Kad završite večeru, kuhinja se ‘zatvara’. Ako vam je radni raspored prenatrpan i jedete tek kasno navečer, neka vaši obroci budu lagani.”

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.