Plačete na filmove i serije? Evo zašto zbog toga trebate biti sretni

Mimozice, plačljivice, papučari… Neki su od naziva koje dobivaju osobe koje puštaju suzu pred TV ekranima nad likovima iz serija ili filmova. No, nije to nešto čega biste se trebali sramiti, ako ste se prepoznali u opisu.

Posljednje istraživanje provedeno na Sveučilištu Oklahoma, pokazalo je da je to “zdravo” ponašanje i nije nešto čega biste se trebali sramiti.

Takve osobe manje se osjećaju usamljenima, razvijaju samopouzdanje i moralnijega su ponašanja, navodi se u zaključcima.

Ljudski mozak ne razlikuje likove na TV ekranu kao fiktivne likove te je stoga jednostavno poistovjetiti se s njima ili suosjećati s proživljenim, pojašnjavaju znanstvenici i psiholozi.

Isto je i ako se likovima u seriji ili filmu događa nešto lijepo, tada oni koji gledaju te scene, i sami se osjećaju sretnijima jer se mogu uživjeti u njihovu ulogu, baš kao da se to događa nekome tko im je blizak.

Osobe koje “proživljavaju” osjećaje likova na TV ekranima, lakše prosuđuju ljude i emocionalno su inteligentniji, navodi se, ali i velikodušniji prema drugima i manje sebični, prenosi Vecernji.hr.

Stoga je gledanje TV programa uz proživljavanje tuđih osjećaja, makar iako je riječ o glumi, puno zdravije nego samo gledanje TV-a da prođe vrijeme, zaključuju znanstvenici.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.