Plaće u ZHŽ-u upitne, moguć kaos u 2014.

Još jedna teška recesijska godina je za županijama u Federaciji BiH. Početak godine u ZHŽ-u obilježio je štrajk prosvjetara. Stanje je tijekom cijele godine bilo složeno, no nije eskaliralo i godina se kako-tako uspješno privela kraju.

 Nema mjesta optimizmu

Slijedi nam 2014., a optimistične riječi malo gdje se mogu čuti. Ante Mišetić, predsjednik Skupštine ZHŽ-a, sretan je najprije zbog činjenice da je ova godina završila. – Stanje nije sjajno. Federacija BiH nema novca za isplatu plaća, a takva situacija se i na nas odražava. Kakva će biti sljedeća godina ne znam, jer nismo sigurni da ćemo moći isplatiti plaće i za 12. mjesec tekuće godine – izjavio je Mišetić komentirajući općenito stanje u županiji i Federaciji. Dok županiji ne cvjetaju ruže, u općinama i nije sve tako crno.

Općine u boljem položaju

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj kaže nam, što se Gruda tiče, da je ovo jedna godina stabilizacije i uklapanja u postojeće odnose. – Dijelili smo sudbinu općina i gradova u okruženju, te se uklapali u postojeće odnose, i iskorištavali smo resurse koje imamo koliko smo mogli, znali i umjeli. Na razini države kriza je eskalirala, kako ona financijska, tako politička i društvena. Došlo je do ubrzanog rasta vanjskog duga koji se odrazio ponovno i na lokalnu samoupravu jer su se smanjili javni prihodi koji joj pripadaju. Prihodi su naprosto iscurili pri vraćanju vanjskog duga države – kaže Grizelj.

Ipak, tvrdi da je situacija sada stabilna, a istaknuo je i popis stanovništva koji je pokazao da migracija nije ostavila takve posljedice kako se pretpostavljalo i kako se to dosad prikazivalo. Ni Grizelj nije previše optimističan oko sljedeće godine s obzirom da se radi o izbornoj godini.

– Iduća 2014. je izborna godina i ona će proći u preslagivanju različitih političkih odnosa, pripremi izbora na razini države i ne očekujem značajan pomak s obzirom na navedena događanja. Očekujem samo da neće padati prihodi i da se situacija neće radikalizirati nagore – ističe Grizelj. Naglašava kako će, što se tiče projekata u lokalnoj zajednici, raditi na poboljšanju prometne infrastrukture, uređenju gradskog središta, projektu održivog korištenja vodnih resursa za Imotsko-bekijsko polje i drugih. Ni u ostalim općinama zasad se ne očekuju neki veći potresi. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

 


Nema komentara

 • normalno da su upitne za male obične ljude uvik su bile dok ovi što se pitaju imaju za razbacivanje-pogledajte im samo kuće stanove auta koja voze i svakome je jasno….

 • ČUDO BI BILO DA NEŠTO POZITIVNO IZJAVE OVE NAŠE VOĐE PA MAKAR U VRIJEME BLAGDANA!!!

  SAMO NEK JE MENI DOBRO A NARODU TEŠKI PESIMIZAM.!!!

 • Samo pogledajte koliko lik gore na slici ima novina ispred sebe. Dok on to sve pročita kraj radnog vremena.
  Naravno novine su kupljene drž.parama !!!!

 • naslov je trebao biti; napredak opcine grude, ili tako nesto..
  ili mozda misetic dao kratki interviju.
  nakon kojeg su mozgovi Jabuke zakljucili i najavili nam kaos bez placa.. haha. naprotiv!
  ..i samo za ove neupucene. ako place ne bude nece je nitko primiti, od spremacice do predsjednika suda..

  • Ovo apsolutno nikakve, ali bas nikakve veze nema ni s nogometom ni kosarkom. Grad Široki, opcina, zupanija uopce ne sponzoriraju NK ili HKK Široki, a ako to i cine cine sa simbolicnim iznosom, a ovdje se radi o onima zaposljenim na federalnom i drzavnom nivou, odnosno korisnicima federalnog proracuna. To da li ce neki privatnik dati ako hoce i 10 milijuna eura za sport, to je njegova stvar, njegov novac, a u ovoj se vijesti, dragi komentatoru, radi o korisnicima jednog drugog proracuna. Eto pa se malo obrazuj drugi put prije glupog komentara.

 • Iza one Jurišićeve vlasti koja je kažu bila grozna zapošljeno je 45 HDZ -ovaca ili ovki znamo im imena svima .U Jurišića nije bilo para pa zašto opet pustiti HDZ u da 20014 opet pobjede i zaposle još 50 bivših skojevaca i skojevki ili duldung bojovnika i bojovnica .Narode opemeti se zlo vlada i hrani se zdravim Hrvatskom tkivom trebamo neku nezavisnu osobu ili listu koja nije ovisna o ucjeni HDZ a i polako naprijed!

 • oprosti ja sam iz bova al živim u širokom svaki zaseok je davno stavio bandere pa nakon ihihi stavili i sijalice i dosta tog i sami platili i radili mještani ….

 • Dok su god bivši komunisti na vlasti ovo će događati i to s vremenom još gore, ali to smo mi Hrvati sami izabrali i dobili smo što smo tražili. Najveći problem je u ljudima koji misle da im je dobro sve dok imaju za “kruha”, a ne shvaćaju da je to dno dna, i situacija će bit još gora ukoliko se narod ne “trgne” i zbaci ove komunjare iz vlasti i državne uprave.

 • kad se podjele sve one najveće plaće u FBiH (vidi vjest- šta ih je od 5 do 10 tisuća km) i sva primanja prdonja po upravnim odborima,oklen će ostat za prosvjetu???

  • Znate gospon što?Ako ste iz prosvjete a vjerovatno jeste ,ja vam nikada nebih dao plaću..Samo moderni ili novokonponirani prosvjetar može napisati “oklen”..i nemoj se onda čuditi što ništa nemaš .Trpaš se u prve redove a nisi ni za zadnjji ..A glede dobrog ili boljeg stanja u općinama..Pa Široki je u totalnom kolapsu i preporučam novinaru da ne piše gluposti.

 • čuj ovoga sa rasvjetom. raspitaj se bleso pa piši. bovčani rasvjetu uredno plaćju.uz račun za struju im dolazi naknada za rasvjetu zavisno od potrošnje i koliko stanovnika je pristalo na plaćanje. a stubovi su također plaćani od strane bovčana jer su svi morali dati po 500km. buhovo nije dobilo ni lipe otkada ima premijerapredsjedavajućeg općinskog vijeća. toliko o tome

 • Koliko je službenih auta u ŽZH i koliko mjesečno troše goriva te koliko im odlazi novca na mjesečnu ” amortizaciju ” $ $$$?
  Novi natječaj za badnji dan u Dnevnom listu ŽZH traži osobu sa sss kopiranje i printanje papira . …LJudi javite se !Koja vlast manipulira svima nama ”??

 • ZAŠTO OSTALA SELA NEMAJU RASVJERU .VIDITE BRIJEG I KRALJEVIĆA KUĆE DIVOTA ,A OSTATAK SELA KOJI NEMAJU GRADONAČELNIKA NI PREDSJEDNIKA VLADE- NIŠTA

 • Sramota je da prosvjetni radnik u Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i u cijeloj BiH mora raditi dvije godine da bi imao plaću koju neki talenti ostvare za mjesec dana. Naprimjer Ivo Bradvica u Aluminiju, Mladen Galić u istoj firmi i slični koja je u gubitku većem od 50 milijuna maraka: Na sveučilištu neki biseri poput Ljube Zovke imaju 10 tisuća maraka, Mila Gadžić ima plaću oko 6 tisuća KM, jugonostalgičar Slavo Kukić ima isto toliko, Ivan Brkić u nekakvoj agenciji s ajednim uposlenikom i slični koji svoje znanje nisu odnijeli dalje od Žovnice i Bijeloga Polja. Savjet županijama koje financiraju sveučilište da ne daju ni marke dok im ne ispostave pravilnike o plaćama. Ma kakvi bili da bili zar je logićno da Denis Lasić, Zdenko Ćosić imaju plaće po pet ili više puta manje od onih kojima sredstva izdvajaju.

 • OVIMA IZ VLASTI I NETREBA 12 PLAČA NEKA SE SABERU I VIDE KOLIKA SU IM PRIMANA PLUS OSTALE PRIVILEGIJE ZNAM KADA IM NESTANE ZA PLAĆE DA ČE DIČI KREDIT A NEČE DA DIGNU KREDIT I PLATE SVOJE DUGOVE KOJI SU PO NEKOLIKO GODINA PRIJA NEKI DAN U JEDNOJ TRGOVINI SAM SE TAKO JADNO OSJEČAO KAD SAM VIDIO KOLIKO JE ROBE UZELA SUPRUGA OD JEDNOG LOKALNOG MOĆNIKA A JA IMAM VIŠE GODINA STAŽA NEGO ONA STAROSTI I KUPIM NAJMINIMALNIJE A ONI NAM NAVELIKO ŽELE SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU UZAŠTA

 • DA VI SE ŽALITE NA STANJE U OPĆINI A ZABORAVILI STE DA JE GRADONALENIK DOBIO NAGRADU IZ BOSNE KAO NAJ MENADŽER TO ZNAČI DA JE U NAS STANJE FANTASTIČNO DA SLAŽEM SE SAMO NISU KAZALI NA KOJE SU GRAĐANE MISLILI OVE ŠTO NERADE ŠTO NE PRIMAJU PLAČU ILI OVE IZ VLASTI POŠTE I ELEKTRA AKO SU NA OVE TRI ZADNJE ISTINAJE SAMO JE NAJVIŠE OVIH JADNIKA KOJI NEMOGU SKRPATI PRVI STRIDESET PRVIM IZ MNOGA RAZLOGA SAMO ŠTO TO VLAST NE INTERESIRA

 • ovdje danas ja mislim vlada najača mafijaška skupina a svi su na vlasti i niko im ništa nemore a kad im zafali para samo puste glasine u novine i televiziju kako nema para pa jadnom narodu odbijaju od plaće i smanje plaću….i tako stalno svi na vlasti u županiji ste na jednu veliku sramotu narodu a ništa bolje nije ni u općini…..

 • ti si mali pičić lijanov i sigurno imaš utjecaj na ovaj LJILJANov portalčić ,ti si SOSovac odnosno KOSovac sve radiš kontra Širokoga i prestani blejati i piškarati jer ste pa skoro izumrla vrsta.

 • zato što takvi kao ti nebi ni u bunilu izdvojili određenu siću mjesečno da ti svijetli ispred kuće. skupite se,dogovorite sa električnim i isplatite stubove kao bovčani pa ćete i vi imati a ne da galamite non stop da vam drugi nešto urade

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.