Plaćaju 2.000 eura da ne radite ništa: “Samo dođite na stanicu”

Nakon što se upale svjetla, djelatnik može ići gdje hoće i radit što hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na kolodvor kako bi ugasio svjetla.

Primate solidnu plaću, a ne radite gotovo ništa, tj. radite što vas je god volja do kraja života… Ova ideja vjerojatno mnogima zvuči primamljivo, a upravo takav oglas za posao objavili su Šveđani.

Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imate samo jednu odgovornost – svaki dan se pojaviti na željezničkom kolodvoru u Gothenburgu u točno određeno vrijeme, piše Oddity Central, a prenose 24sata.hr.

Kad zaposlenik dođe na posao, upalit će se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se “beskorisni djelatnik” pojavio na svom radnom mjestu.

Nakon što se upale svjetla, djelatnik može ići gdje hoće i radit što hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na kolodvor kako bi ugasio svjetla.

Onome tko je dobije, ova pozicija garantira se do mirovine zajedno s plaćom od 2.000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u mirovinski sustav.

Priča o poziciji na kojoj je čovjek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada raspisan natječaj za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke postaje Gothenburg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji “ne radi ništa”.

Za tu svrhu osnovali su zakladu kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će zaposlenika moći plaćati “vječno” tj. za tu poziciju imate će novca za idućih 120 godina.

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna. Oni se s time slažu:

Cijeli koncept da se netko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i bit ove naše ideje, kažu umjetnici.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.