Plaća od 1.000 KM mnogim radnicima u BiH je nedosanjani san

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 europskih država.

Uzete su cijene iz srpnja ove godine koje pokazuju da je u Europi najskuplji život u Švicarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj. Prema ovoj analizi, troškovi života u BiH su oko 50% niži u odnosu na Njemačku.

Cijene u Europi

Da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plaća u navedenim zemljama. U Njemačkoj je prosječna mjesečna plaća oko 2.500 eura. U BiH je, barem tako statističari tvrde, prosječna plaća 1.000 KM, odnosno oko 500 eura. Tako statistika kaže da su cijene u BiH upola niže od onih u Njemačkoj, ali je zato plaća pet puta manja.

Dakle, građani BiH zapravo imaju mnogo manju kupovnu moć od Nijemaca, jer iako imaju većinom niže cijene proizvoda, imaju i manje novca da ih kupe. Međutim, plaća od 1.000 KM ogromnom broju bh. radnika nedosanjani je san, piše Večernji list BiH.

Naime, 61 posto zaposlenih u FBiH ima plaću manju od 1.000 KM, odnosno 260.000 radnika u FBiH živi s manje od 1.000 KM mjesečno, podaci su Porezne uprave iz ožujka.

Prema tim podacima, 44% zaposlenih prima plaću do 700 KM, a 17% do 1000 KM. Više od 80.000 radnika u RS-u ima 600 KM ili manju plaću. Na kraju veljače u RS-u bilo je zaposleno ukupno 257.475 radnika, a od tog broja čak 173.806 njih radilo je za plaću manju od 1.000 KM. Prosječna plaća u Republici Srpskoj u veljači iznosila je 984 KM. Podaci Porezne uprave RS-a pokazuju da veliki broj radnika u RS-u, njih čak 53.142, prima plaću od 521 do 600 KM. Prema ovim brojkama, gotovo 400 tisuća zaposlenih u BiH prima plaću manju od 1000 KM, točnije 433.806.

Plaće u BiH

Troškovi života bili su najviši u Švicarskoj u srpnju 2021. godine. Tamo je razina cijena bila za više od polovine (+51 posto) viša nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za gotovo dvije trećine (-64 posto) niži nego u Njemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u usporedbi – ističe se u priopćenju za medije, prenosi Vecernji.ba.

Osim u Švicarskoj, troškovi života također su bili veći u većini njemačkih susjednih zemalja nego u Njemačkoj.

U Danskoj su potrošači morali platiti 28% više za kupnju reprezentativne košarice. U Luksemburgu je razina cijena bila viša za 25%. U Nizozemskoj je razlika u cijeni prema Njemačkoj bila +7%, u Belgiji i Austriji po +5%, a u Francuskoj +4%. Usporedba s drugim europskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40% veći na Islandu i 30% veći u Norveškoj nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46% jeftiniji od onog njemačkog, a u Češkoj 28%. Općenito su cijene niže u istočnoj nego u zapadnoj Europi. U Bugarskoj, Rumunjskoj i BiH troškovi života su oko 50% niži u odnosu na Njemačku. Litva i Hrvatska su za 36% ispod njemačke razine cijena, Španjolska 13 i Italija 9%.

BiH za 20 godina ostaje bez 420.000 radnika

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • kako ce vam placa biti 1000KM kada ste covjeka otjerali iz Bosne mora sa Plenkovicem pricati. tugo sta vas sve ceka u ziviotu

  • Ta računica nije u redu. U Njemačkoj imaju stranci malo više od 1000 eura (na ruku) a zato su ćevapi 10 eura, piva 4 eura, kava 2,50 eura itd. A kad se odbije stanarina, nema neke velike razlike.

  • Sad trenutno BiH pripada kriminalcima i mafiji iz politike i njima podlusnim. Obican narod, covjek nema samsu za prezivjeti i opstati. Politicka mafija upravlja svim drzavnim funkcijsma, ministarstvima, sigurnosnim agencijsma, svoje pipke ima u pravosudu, tuzilastvu, oni imenuju min Mupa, komesare itd. Sav privredni sektor, sto drzavnih sto privatnih poduzeca je pod njihovom kontrolom. Sto reci, mladi odlaze, podobni i neradnici se primaju na drzavne jasle. Napreduju podobni i poslisni a ne strucni… Kriminalci napravili drzavu za sebe…

  • U Njemačkoj je prosječna bruto plaća 1991. godine bila 1657 eura a 2020. godine 3092 eura.

    Od toga se odbije otprilike jedna trećina u prosjeku za poreze i ostalo.

    Kako je moguće da su plaće skoro duplo veće? Koga oni pljačkaju?

  • Uh ti se napisa lakse rec olos nas vodi nakaze ostale a drzave ovde nema ovo je strvina za koju se jos malo otimaju dok je ne oglodju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.