BiH za 20 godina ostaje bez 420.000 radnika

Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH za razdoblje od 2021. do 2027. godine naći će se sljedećeg tjedna pred zastupnicima Parlamenta FBiH.

U ovom dokumentu iznesen je podatak da bi Bosna i Hercegovina mogla ostati bez 420.000 osoba u radno sposobnoj populaciji do 2040. godine, piše Klix.ba.

Analizirajući demografsku sliku, u dokumentu se navodi procjena da u BiH živi nešto više od 3,5 milijuna ljudi, pri čemu – prema podatku iz 2019. godine 2,2 milijuna u Federaciji.

Konstatira se da je tijekom protekla dva desetljeća došlo do značajnih promjena u starosnoj strukturi stanovništva zemlje i da će se taj trend vjerojatno nastaviti i u idućim desetljećima.

Imamo sve manje djece i mladih

Općenito, udio djece do 14 godina života u ukupnom stanovništvu pao je s oko 21 posto u 2000. godini na 14,5 posto u 2020. godini, dok je sudjelovanje starih osoba (65 i više godina) u istom razdoblju povećano s 11 na 17,9 posto. Udio mladih od 15 do 24 godine smanjen je sa 14,8 posto u 2000. na 11,6 u 2020. godini, navodi se u Strategiji.

Kako se dodaje, niži odnos djeca – osobe u starijoj dobi, usljed starenja populacije i iseljavanja utjecat će na ponudu radne snage.

U apsolutnom smislu, sužavanje radno sposobnog stanovništva od 15. do 64. godine života donesen je gubitak od preko 420.000 osoba u radno sposobnoj populaciji do 2040. godine, zaključeno je.

Kako je podcrtano u dokumentu, zapošljavanje ostaje gorućim izazovom, posebno kada je riječ o određenim grupama stanovništva, kao što su mladi, niskokvalificirane osobe, žene i Romi.

Unatoč pozitivnom ekonomskom rastu ostvarenom u posljednjih deset godina, trendovi oslanjanja na privatnu potrošnju, smanjenja sudjelovanja radne snage u radno sposobnom stanovništvu i emigracije i dalje karakterišu razvojni put BiH. U Federaciji je, u proteklim godinama, primjetan određeni napredak u kontekstu aktivnosti na tržištu rada, zapošljavanja i smanjenja stope nezaposlenosti, koji je više vođen demografskim faktorima, kao što su starenje stanovništva i emigracije, nego poboljšanim prilikama na tržištu rada, navedeno je u Strategiji.

Kako se dalje zaključuje, većina mladih ljudi suočava se s problemima u tranziciji iz obrazovanja ka radu zbog nedovoljne usklađenosti između ishoda obrazovanja i zahtjeva na tržištu rada, pri čemu svaka četvrta mlada osoba nije zaposlena niti u procesu obrazovanja ili obuke.

Zaposlenost u neformalnoj ekonomiji i dalje je raširena, jedan je od zaključaka.

Radnici “zarobljeni” na poslovima koji su malo plaćeni

Konstairano je i da se poduzeća suočavaju s ograničenjima, kako u razvoju kapitala svoje radne snage, tako i u pristupu financijskoj podršci i nefinansijskim uslugama poslovnog razvoja, što ograničava njihovu produktivnost i kapacitete za otvaranje novih radnih mjesta, piše Klix.

Veliki dio radne snage “zarobljen” je na niskoproduktivnim radnim mjestima u poljoprivredi, građevinarstvu, turizmu i maloprodaji, gdje su plaće u prosjeku niže za oko 10 posto u odnosu na prosjek u zemlji, zaključuje se.

Pripremljena strategija sadrži četiri strateška cilja i nekoliko ključnih ishoda kojima će se težiti. To su:

  • Povećati osobnu zapošljivost i unaprijediti usklađenost vještina sa zahtjevima tržišta rada
  • Promovirati kapacitet poduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta
  • Osigurati uključivanje osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada
  • Osnažiti upravljanje tržištem rada i povećati kapacitete za provođenje politike.

Plaća od 1.000 KM mnogim radnicima u BiH je nedosanjani san

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.