Plaća i bez rada: Bijeli kruh za 14 političara

Od 50 članova parlamenta BiH iz odlazećeg saziva koji su u ovoj instituciji imali stalni radni odnos, njih 14 se sada ne može vratiti kod ranijeg poslodavca, pa ispunjavaju uvjete da i sljedećih 12 mjeseci primaju plaće koje su kao zastupnici i izaslanici dobivali u protekle četiri godine.

Ovaj podatak naveden je u informaciji koju je usvojilo Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove bh. parlamenta. U ovoj informaciji je među onima koji imaju pravo da primaju zastupničku plaću u idućih godinu dana naveden i Salko Sokolović, mada je on na općim izborima 12. listopada ponovo osvojio zastupnički mandat i trebalo bi ostati i u sljedećem sazivu Zastupničkog doma.

Pravo na ovaj takozvani bijeli kruh po isteku mandata imaju zastupnici Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ BiH, Ismeta Dervoz (SBB), Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD-a, te Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ-a.

Sljedeću godinu dana, kao bivši izaslanici Doma naroda, pravo na plaću koja je u prosjeku veća od 4.000 KM imaju i Ognjen Tadić (SDS), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Stjepan Krešić (HSP) i Martin Raguž, lider HDZ 1990.

“Nakon uvida u dokumentaciju i dostavljene dokaze utvrđeno je da se ovi zastupnici i izaslanici nemaju gdje vratiti, odnosno da su ispunili uvjete za ostvarivanje prava na naknadu za produženje radno-pravnog statusa”, obrazloženo je u informaciji.

Od 50 profesionalnih zastupnika i izaslanika iz odlazećeg saziva bh. parlamenta, Nermina Ćemalović i Nermina Zaimović-Uzunović, obje iz SDP-a, i Drago Kalabić (SNSD) nisu dostavili tražene podatke radi reguliranja njihovog statusa nakon što napuste zastupničke klupe kada novi zastupnici uskoro polože zakletvu.

Zastupnik NS Radom za boljitak u Zastupničkom domu Mladen Ivanković Lijanović dostavio je zanimljiv odgovor kazavši da njegov status “zavisi od izbornih rezultata kao i povratka u stranku”, navode Nezavisne novine.

Ovakav odgovor ni ne čudi budući da ga je Lijanović poslao 15. rujna, nakon što je bio uhićen u akciji Meso zbog sumnje da je s braćom utajom poreza budžet BiH oštetio za više od 11 milijuna KM.

Četiri zastupnika i jedan izaslanik iz odlazećeg saziva imaju status umirovljenika i oni u “skladu s pozitivnim zakonskim propisima i aktima Parlamentarne skupštine BiH” nemaju pravo na naknadu za produženje radno-pravnog statusa. Ovi umirovljenici su Adnan Bašić (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Krstan Simić (SNSD), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). Njima su propisi ranije omogućili otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća (pojedinačno oko 30.000 KM).

Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove usvojilo je i informaciju o Boži Ljubiću, predsjedatelju sadašnjeg saziva Zastupničkog doma, koji je u rujnu ove godine ispunio uvjete za odlazak u starosnu mirovinu zbog napunjenih 65 godina života i više od 38 godina radnog staža. U okviru ove informacije predložena je i odluka kojom se Ljubiću odobrava otpremnina zbog odlaska u mirovinu.

“Odluku nismo donijeli, to slijedi poslije i on će dobiti ono što mu pozitivnim propisima pripada”, rekao je Nezavisnim novinama Dragutin Rodić (DNS), predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove.

Od ukupno 42 zastupnika Zastupničkog doma, njih 17 osvojilo je zastupničke mandate i na ovim općim izborima, a dva izaslanika iz Doma naroda, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izabrani su za članove novog saziva Predsjedništva BiH.

(Bljesak.info)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.