Pivo uklanja bol učinkovitije od lijekova protiv bolova

Prema rezultatima nove studije, ispijanje piva učinkovitije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lijekova protiv bolova.

Istraživači sa Sveučilišta u Greenwichu otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti četvrtinu boli. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0,08 posto dat ćete svom tijelu “povišen prag tolerancije na bol” i na taj način će doći do smanjenja vrijednosti boli.

“Zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvorni analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u ocjeni intenziteta boli. To bi moglo objasniti zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, usprkos potencijalnim posljedicama na dugoročno zdravlje”, objasnili su istraživači.

Još uvijek nije poznato smanjuje li alkohol osjećaj boli jer utječe na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu, zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loš.

“Alkohol možemo usporediti s opioidnim lijekovima poput kodeina, a učinak je jači nego kod konzumiranja paracetamola”, rekao je liječnik Trevor Thompson koji je vodio studiju, prenosi Klix.ba.

Međutim, stručnjaci napominju da rezultati nove studije ne znače da je alkohol dobar za nas.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.