Pitanje homoseksualnosti: Vatikan povukao Papino pozivanje na “psihijatriju”

Vatikan je u ponedjeljak povukao Papino pozivanje na “psihijatriju” u kontekstu homoseksualnosti u službenom izvješću s njegove novinske konferencije.

Kako ne bismo izvrtali Papinu misao – nije namjeravao reći da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba vidjeti kako stoje stvari na psihološkoj razini, objasnila je glasnogovornica Vatikana izostavljanje tih njegovih riječi.

Papa Franjo poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi se roditelji homoseksualne djece trebali moliti i možda za djecu potražiti psihijatrijsku pomoć.

U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili… vidjeti kakve su stvari, rekao je Papa novinarima u zrakoplovu.

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestira “nakon 20 godina”, dodao je. Novinar je upitao Papu što bi trebao učiniti otac homoseksualnog djeteta, na što je papa Franjo odgovorio:

Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili kćeri prostora.

Papa: Roditelji homoseksualne djece trebaju moliti i tražiti psihijatrijsku pomoć

Nereagiranje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

Ignoriranje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva, kazao je, dodajući da roditelji ne smiju “otjerati” svoju djecu.

Talijanske gej i lezbijske grupe kritizirale su Papine komentare.

Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja kako je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost, rekao je Fabrizio Marrazzo iz grupe za podršku “Gay Hotline”.

Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana, dodao je Marrazzo.

(Hina)


4 komentara

  • Kakvi su to crkveni velikodostojnici da ne smiju reći da je to bolest i da takve osobe treba liječiti, a ako nije bolest onda je izopačenost. Sodoma i Gomora na svim razinama jer ako Papa nije u stanju točno detektirati i ako crkva nema snage reći to je grijeh, to je ljudska sramota, hula protiv Boga, protiv duha svetog. Svevišnji spasi nas i sačuvaj nas od paklenoga ognja.

    • Prije takve osobe nisu primane ni na odsluzenje vojnog roka i ta bolest se krila. Danas sve sto je nenormalno i nemoralno hoce da nas “nauce da je to normalno,” Lude ovoga svijeta. Jaoo vama…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.