Pišu se kazne pješacima za prelazak na crvenom svjetlu na semaforu

Pripadnici prometne policije MUP-a Sarajevske županije nalaze se na brojnim raskrsnicama u glavnom gradu BiH gdje vode računa o sigurnosti u prometu, a primjetno je da su osim vozača pod njihovom lupom i pješaci.

Tako je u srijedu policija pješake zaustavlja ukoliko je primjetno da su ulicu prešli na crveno svjetlo na semaforu i pišu im kazne.

Prema Zakonu o uređenju prometa na području Sarajevske županije, visina kazne za ovaj prekršaj je 50 KM. Ako platite u roku od 8 dana, kazna se smanjuje za 50 posto, piše Klix.ba.

Pješaci trebaju biti oprezni i ako prelaze izvan obilježenog pješačkog prelaza jer i za to mogu biti kažnjeni, a visina kazne je 40 KM. Također, ako platite u roku od osam dana, kazna se smanjuje za 50 posto.

Osim spomenutog, pješaci ne smiju prilikom prelaska ulice koristiti mobitel, slušalice, a kažnjavat će se i oni koji budu u alkoholiziranom stanju.

Smatrat će se da je pješak pod utjecajem alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholiziranosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava, navodi se u Zakonu.

Naravno, pod budnim okom sarajevske policije prije svega su vozači koji trebaju paziti na brzinu kretanja, vezati pojas, poštovati prometnu signalizaciju itd.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • treba i ove bicikliste poceti kaznjavati, nijedan svijetla nema po mraku, nedavno na kruznom na pecari dvojica bez svijetala suprotnom stranom po mraku, zamalo ih nisam pokupio budale i oni i roditelji koji ih pustaju po cesti bez ikakve opreme.

  • Naravno da treba, i biciklisti su sudionici u prometu i na njih se odnosi zakon isti kao i na vozila, stoga, ako nema upaljena svijetla po sumraku i noći, nema reflektirajuću odjeću, naravno da ih treba
   kazniti. To je ujedno i radi njihove sigurnosti. A smjer kretanja biciklista je kao i vozila, uistinu ima dosta onih koji voze pogrešnom stranom, iskreno nije mi jasno zbog čega.

 • U našim gradovima nema ni kulture ponašanja u prometu. Ako postoji bilo kakav propis kojeg treba poštivati, mi kao narod odmah moramo kontra. ka
  Meni, kao i nikom drugom, nitko neće napisati kaznu i naplatiti je ako ja ne idem preko ceste kad je crveno i zar to što pričekam zeleno svjetlo moram doživljavat kao maltretiranje.

 • Nesvatam covjek sjedi u kaficu i krene kuci i policija ga zaustavi i legetimise i mora duvati ako ima 0,8 i više i dobije kaznu. Ma van svake pameti ispade da je Dodik u pravu sta hoce neku islamsku drzavu da bude ko u Iranu. Gori su ovi od SDA 100 puta da je SDA ovako nesto predlozila oči bi im izvadili bilo bi hoce tehera i tako dalje.

 • Policajci nekoga propustaju kad predje na crveno , a nekoga kazne, nisu ista pravila za sve, Bosno jadna li si , dace Bog da svi odu vani, da jedni drugima pisu kazne , i sami sebi pune budzet.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.