Piloti pisali Plenkoviću: “Stanje u Croatia Airlines alarmatna, neće imati tko letjeti”

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) uputilo je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražava zabrinutost za sudbinu Croatia Airlinesa (CA) zbog nebrige vlasti za kompaniju koja je temelj povezanosti Hrvatske i svijeta i motor razvoja turizma i ostalih grana gospodarstva.

HSPP u pismu upozorava da je zadnjih godina iz CA otišla trećina pilota i mehaničara, a deseci onih koji još rade u kompaniji javljaju se na razne natječaje pa će i oni ubrzo otići.

“Neće imati tko letjeti i održavati avione. Ovo je produkt nebrige svih vlasti za nacionalnu zrakoplovnu kompaniju”, kaže sindikat.

HSPP optužuje vlast da već četvrti puta postavlja privremenog direktora kompanije, pri čemu su u natječaju izbačeni svi uvjeti vezani za radno iskustvo u zrakoplovstvu, čime je otvorena mogućnost “uhljebljivanja” nestručnih kandidata.

“U zračnom prometu godinu dana je prava vječnost. Direktor CA ne može ozbiljno pregovarati sa stranim partnerima, postaviti sustav i rješavati ozbiljne probleme jer je na toj poziciji samo privremeno. Privremena funkcija ne daje mu kredibilitet kod partnera i ne može poduzeti bilo kakve ozbiljne poteze ili pregovore”, upozoravaju piloti.

Dok CA tone, Adria Airways i Air Serbia rastu

Sindikat ocjenjuje da time Vlada samo pogoduje glavnim konkurentima CA, a vrlo slabu kompaniju ostavlja bez ikakve šanse. Istovremeno, slovenska Adria Airways je ozbiljno povećala broj linija i frekvencija iz Ljubljane za čak 20 posto, pri čemu rapidno preuzima zajedničko tržište, tako da na ljeto otvara čak sedam novih linija, dvije i u Hrvatskoj.

Air Serbia, iako do nedavno potpuno inferiorna, već je 2014. godine ne samo prestigla CA po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego je postala lider u regiji, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presjedanje od Zagreba, navodi HSPP i dodaje da će Air Serbia ovoga ljeta imati više od 30 tjednih letova na četiri linije u Hrvatskoj.

Ove godine počinje stizati 10 potpuno novih Airbuseva u Air Serbiu, a najavljeno je otvaranje linije za Toronto, uz već postojeću liniju za New York. Osim toga, francuski gigant Vinci preuzima beogradski aerodrom, što će biti ogroman udarac za hrvatsko zrakoplovstvo.

Stotine novih letova iz Hrvatske

Kako bi oslikao stanje u zračnom prometu u regiji, HSPP ističe da Ryanair, easyJet, Eurowings i druge kompanije ove godine otvaraju stotine novih letova iz Hrvatske.

LOT otvara interkontinentalne linije iz Budimpešte, TAROM iz Bukurešta, Turkish Airways otvara kompaniju u Tirani, a najavljuje otvaranje kompanije u Sarajevu i Skopju. Zagreb, kao baza CA, u samo tri godine dobio je 13 novih kompanija i 20 novih linija.

HSPP upozorava da je od 2012. do 2016. broj zrakoplovnih putnika u Hrvatskoj porastao za 40 posto (2,3 milijuna novih putnika), no unatoč tome CA je 2016. imala manje putnika nego 2012.

“Rapidno i konstantno gubimo udio u avio-prometu Hrvatske, a tijekom ljeta manji je od 20 posto. Nakon restrukturiranja CA je u bitno lošijem stanju nego prije, po svim pokazateljima”, tvrde piloti.

Napominjući da CA ubrzano prodaje imovinu kako bi zatvorila financijsku bilancu, HSPP upozorava da za otvaranje novih linija CA iznajmljuje skupe španjolske avione i posade, umjesto da zapošljava hrvatske djelatnike.

(Hina)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.