Misle na budućnost: Norveška uvodi električne avione!

Već danas, 2018. godine, više od 96 posto električne energije u Norveškoj dolazi iz hidroelektrana, a električni automobili polako su stigli one na gorivo, pa se tako više od 50 posto Norvežana može pohvaliti kako su u prosincu 2017. imali registriran – električni auto.

I dok kod nas i električni automobili ulaze na mala vrata, bogata zemlja na sjeveru Europe otišla je daleko, daleko naprijed. Naime, prema planu norveških aviokompanija, cilj je do 2040. godine sav zračni promet u potpunosti učiniti električnim!

“Mi iz Avinora (norveški zračni operater) obvezali smo se na smanjenje emisija ugljičnog dioksida koji se tiče zrakoplovne industrije”, izjavio je Olav Mosvold Larsen, viši savjetnik u Avinoru, za Lonely Planet.

“Bili smo dugo godina uključeni u razvoj biogoriva, pa je tako naša zračna luka u Oslu prije dvije godine postala prva na svijetu s ponudom biogoriva za sve zračne prijevoznike. Također, nekoliko posljednjih godina aktivno radimo na razvoju električnih aviona”,  nastavio je svoju priču Larsen.

Avinor se 2025. sprema na let električnim avionima koji će imati tek 19 sjedala, a do 2050. se očekuje kako će zemlja u potpunosti biti napajana čistom električnom energijom. Što se letova tiče, električni avioni će značajno pridonijeti i uštedama prilikom letova, što u praksi može značiti i smanjenje cijena avio karata, piše punkufer.hr.

Već danas, 2018. godine, više od 96 posto električne energije u Norveškoj dolazi iz hidroelektrana, a električni automobili polako su stigli one na gorivo, pa se tako više od 50 posto Norvežana može pohvaliti kako su u prosincu 2017. imali registriran – električni auto.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.