Pijesak je resurs kojega ponestaje – Jabuka.tv

Pijesak je resurs kojega ponestaje

Jedna od svjetskih sirovina koja se najviše troši poslije vode i svakodnevnih egzistencijalnih potrepština za život klizi nam iz ruku, upozoravaju znanstvenici i tvrde da bi pijesak mogao postati deficitaran resurs zbog velike potražnje.

Mi samo mislimo da pijeska ima svuda. Nikada nismo pomislili da možemo ostati bez pijeska, a to se počelo događati na nekim mjestima, rekao je znanstvenik za klimu iz Programa Ujedinjenih naroda za životnu sredinu (UNEP), Paskal Peduci, na webinaru koji je organizirala Chatham House think-thank organizacija, prenose Nezavisne novine.

On je napomenuo da je riječ o projekciji što bi se moglo dogoditi u idućem desetljeću ili otprilike u tom vremenskom razdoblju, ističući da ćemo, ako ne gledamo unaprijed i ne predviđamo stvari, imati ogromne probleme s opskrbljivanjem pijeska, ali i s planiranjem zemljišta, prenosi CNBC.

Peduci, koji je direktor UNEP-ovog Data informativnog centra o globalnim resursima sa sjedištem u Ženevi, usporedio je svjetsko upravljanje pijeskom sa “slonom u staklarskom obrtu”.

Je li vrijeme za paniku? Pa, to sigurno neće pomoći, ali vrijeme je da sagledamo i promijenimo našu percepciju o pijesku, rekao je on.

Prema riječima Peducija, potrošnja pijeska može se mjeriti samo neizravno kroz “vrlo, vrlo dobru” korelaciju između uporabe pijeska i cementa.

UN procjenjuje da se godišnje proizvede 4,1 milijardi tona cementa, u čemu prednjači Kina koja, kada je pijesak u pitanju, sudjeluje sa skoro 60 % u današnjem građevinskom bumu.

Statistika pokazuje da je za proizvodnju jedne tone cementa potrebno deset tona pijeska. To znači da, samo za gradnju, svijet godišnje potroši otprilike 40 do 50 milijardi tona pijeska. Ta količina je dovoljna da se izgradi zid visok 27 metara koji bi svake godine obavio planetu.

Globalna stopa potrošnje pijeska se utrostručila tijekom posljednje dva desetljeća, djelomično zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije i daleko premašuje brzinu kojom se pijesak prirodno nadoknađuje atmosferskim djelovanjem vjetra i vode na stijene.

UNEP je ranije upozoravao na uspon “pješčane mafije”, navodeći da je poznato da takve grupe, sastavljene od građevinara, trgovaca i biznismena, djeluju u zemljama kao što su Kambodža, Vijetnam, Kenija i Sierra Leone, navodi CNBC.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.