Pijemo mlijeko kojemu je pet puta istekao rok trajanja?!

Mlijeko kojemu je istekao rok trajanja iz trgovina šalju natrag proizvođaču koji ga prerađuje i ponovno vraća na police, piše Dnevni Avaz.

Mlijeko koje koristimo je četiri puta reciklirano, tvrdi dr. Andrej Gregori sa Ljubljanskog sveučilišta.

On navodi da mlijeko kojemu je istekao rok trajanja iz trgovina šalju natrag proizvođaču koji ima zakonsko dopuštenje ponoviti proces pasterizacije na 190 stupnjeva celzijusa te ga ponovno vratiti na tržište. Prema zakonu taj se proces može ponoviti pet puta. Proizvođač je dužan objaviti koliko puta je ponovio ovaj proces i on ga obično objavi ali na svoj način, znajući da nitko ne pita je li kupljeno mlijeko prerađeno više puta.

– Tajna je napisana na dnu kartonske kutije, sitnim brojevima.  Pretpostavimo da je napisani broj 123456, broj koji nedostaje označava koliko je puta mlijeko bilo recirkulirano. Recimo 123 56, broj 4 nedostaje, to znači da je tom mlijeku 4 puta istekao rok trajanja i da je toliko puta bilo ponovno prekuhano – tvrdi Gregori, a prenose slovenski portali.

Navodi da u paketu s 12 tetrapaka, nekim pakiranjma nedostaju brojevi, a drugima ne.

– To znači da je cijela ta pošiljka tretirana jednako. Na taj se način, tvrtke dobro bogate i to tako što recikliraju i ponovno prodaju više puta prerađeno pokvareno mlijeko. Naravno bez znanja onih koji snose posljedice – kaže Gregori.

No, u bh. inspektoratima tvrde da prema vrijedećim propisima, ne postoji mogućnost bilo kakve prerade i upotrebe mlijeka sa isteklim rokom trajanja i u bilo koje svrhe.

– Uredbom 853 propisano je da se termički tretirano mlijeko dobija samo iz sirovog, svježeg mlijeka, tako da nema mogućnosti da se mlijeko sa isteklim rokom upotrebe reciklira u svrhu ponovnog stavljanja za ljudsku upotrebu. Prema Odluci o načinu obavljanja veterinarsko zdravstvenog pregleda i kontrole životinja prije klanja i proizvoda životinjskog podrijetla, termički tretirano mlijeko je termički obrađeno sirovo mlijeko, te ne postoji mogućnost korištenja prethodno termički tretiranog mlijeka – kazali su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

Dodaju da je Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe definirano je da se higijenski neispravnim smatraju i namirnice kojima je istekao rok upotrebe naznačen na deklaraciji ili im nedostaje deklaracija ili se iz deklaracije ne može utvrditi rok upotrebe.

– Nadležni inspektori svakodnevno u objektima u kojima se vrši proizvodnja mlijeka kontroliraju ulaz sirovina u proizvodnju. U tehnološkom postupku proizvodnje mlijeka, koji je potpuno zatvoreni sustav prerade, od dostavne cisterne do gotovog proizvoda, nije jednostavno moguće izvršiti bilo kakvo prepakiranje, recikliranje i ponovnu preradu mlijeka – navode u Upravi.

Dodaju da brojevi i oznake (šifra) koji prate svako pakiranje nisu tajni i predstavljaju oznaku serije odnosno lota koji podrazumjeva identifikaciju hrane u prometu koja je proizvedena, prerađena i pakovana u istim uvjetima (sljedivost hrane). Inače, prilikom vraćana i uništavanja proizvoda sa proteklim rokom trajanja kompletan postupak se zapisnički konstatira.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.