Pfizer će najvjerojatnije trebati treću dozu, docjepljivanje svake godine

Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je u četvrtak kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv koronavirusa 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

Izgledni scenarij je da će vjerojatno trebati treća doza, negdje između šest i 12 mjeseci i potom – bit će docjepljivanja svake godine, no sve to treba potvrditi, rekao je Albert Bourla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa “igrati presudnu ulogu”.

Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati – to trebamo vidjeti, kazao je.

Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti, dodao je.

Znanstvenici u ovom tenutku ne znaju točno koliko dugo traje zaštita od cjepiva, a prva istraživanja pokazuju da je to razdoblje šest mjeseci.

Pfizer je ranije ovog mjeseca objavio studiju po kojoj je cjepivo učinkovito 91 posto protiv koronavirusa, te 95 posto protiv teških oblika koronavirusne bolesti do šest mjeseci nakon druge doze.

Moderna je objavila kako njezino cjepivo štiti u sličnom postotku šest mjeseci. AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja je daju u zapadnim zemljama.

Znanstvenici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze cjepiva.

David Kessler, voditelj tima američkog predsjednika Joea Bidena za borbu protiv covida-19, upozorio je u četvrtak nadležni odbor američkog Kongresa da Amerikanci trebaju računati na docjepljivanja kako bi se obranili od novih varijanti koronavirusa.

U ovom trenutku ne znamo sve, rekao je u izlaganju pred odborom za koronavirusnu krizu Zastupničkog doma američkog Kongresa. “Proučavamo trajanje odgovora antitijela”.

Čini se da je snažan, no počinje blijediti i nema sumnje da varijante predstavljaju izazov, dodao je, prenosi Hina.

Mislim da, radi planiranja, trebamo očekivati docjepljivanje.

Više farmaceutskih tvrtki počelo je testirati modifikacija postojećih cjepiva protiv koronavirusa kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti koronavirusa.

(www.jabuka.tv)


43 komentara

 • Najvjerojatnije, možda hoće, možda neće, možda izaziva, u nekim slučajevima ne izaziva, ma daaaaj ……………..pa njima je ovo neozbiljnija igra nego kad igram s djecom Čovječe ne ljuti se

  • novi sojevi bi mogli… ako bi onda… ne bi trebali osim ako… po svemu sudeći virus… još ne znamo točno ali… nije sigurno… nakon cijepljenja ste sigurni osim… ne bi trebali nakon 3 doze… zarazan si i nakon cjepiva…. morat ćemo svake godine ponoviti vakcinaciju…. pa tko im vjeruje i zaslužuje ono što će ga snaći.

 • Svoje eksperimente nosite van nas. Pitajte Kresu kako se osjeća nakon vakcine . U bolnicu ste jednog poštenog doktora strpali . Fašisti

 • Ovo je test inteligencije. Izbor je na svakome. Prorijeđivanje stanovništva. To je ono što žele, o čemu govore eugeničari. Ima nas previše.

    • Ne razumijem cime vas truju evo? Jel pitas sta je u sastavu antibiotika koje pijes? Aspirina? Andola? Je li ispitujes mesara u Namexu odakle mu meso, jel organski uzgoj? Sta je u pasteti koju jedes? Kobasici? Salami? Ajde bolan……

 • Cijepivo je vrlo znakovito. Jednom čovjeku je nakon primanja cijepiva u sebe , a bio je veoma izrazito pobožan i vrlo veliki vijernik, izbacilo kao tri šestice i crvenkastu zvijezdu petokraku na zapešču desnice njegove ruke, i ispod lijevoga njegova uha, prema čelu okrenutoga. Išao je kod alternativnog doktora, jer mu znanstveni doktor nije uspijo izbrisati sve, nego samo te 3 šestice. Išao je kod alternativnog doktora, nadajući se protiv svake nade u prirodnu starinsku medicinu liberaciones metodom, ali mu je rečeno da će mu ostati neizbrisiv biljeg, i da treba da konzultuje samoga sebe sa karizmatičkim duhovnikom i prosvijetljenim vođom hoće li mu to što o kako zasmetati na putu njegova velikog prosvijetljenja i nastojanja prema nebeskim pašnjacima gdje su pripravljeni mnogi stanovi.

   • Čovijek je svojega cijeloga uzoritoga življenja, čineći dobro, bio izrazito slobodarske provenijencije, opirući se svim znakovima vremenima koje je čitao s lakoćom i slobodom djeteta ljubavi, do onoga časa kada je po njegovu osobnom shvatanju on sam u sebi pokleknuo duhom, i primio u konačnici u samoga sebe nametnuto mu cijepivo. Biljeg mu je ostao kao trajni znak usavršavanja kojega mu je njegov duhovnjak u konzultacijama sa njime samim u slobodi nadahnuto posvjedočio potrebitomu kao takvome.

 • Ucinkovito 6 mjeseci 95% protiv teskih oblika bolesti? Pa vise od 95% zarazenih svakako ima laksi oblik bolesti. I sta znaci ta recenica, da se isto mozemo zaraziti ali ako imamo srece imat cemo laksi oblik bolesti, ako nismo u tih 5% lose srece. Nista ovo nema smisla.

 • sad kad krenu nuspojave i umiranja… nije to od cjepiva ma neeeeeee , ma kakvi…. čini se da je od ovoga, moglo bi od onoga….

  • Svako cjepivo sa sobom povlaci moguce nuspojave jer je svako tijelo prica za sebe, ali neke vece nuspojave su toliko rijetke da je o tome smijesno pricati, kao i pricati od toga da ces umrijeti od cjepiva? Daj molim te… Jebo majko ponekad mislim da 90 posto ovih komentatora nije ni osnovnu skolu zavrsilo, ubiju se doslovno vikendom od alkohola, puse kutiju dnevno, jedu kobasice, pastete i tko zna sta sve, niti sekunde ne preispituju svoje odluke, ali cjepivo ce ih ubiti? Isus te Bog ograniceni pomogo…

   • Da cjepivu, ali ne obveznom. Tko zeli nek se cijepi, kao i za gripu. A ne ogranicavati slobodu onima koji se ne zele cijepiti i vjeruju u svoje tijelo i vlastiti imunitet.

    • Nitko tebe ne tjera da se cijepis, neka te u tvom malom kutku svemira i nitko te nece ni na sto tjerati, mozes do kraja zivota bez toga. Kad budes spreman pridruziti se ostatku svijeta i ustvari preci granicu bilo gdje, e onda se javi nadleznima. Normalno da ne moze to isto biti.

 • Pa koji ste vi komentatori/čobani to je nevjerovatno!
  Pa malograđanine jedan/čobane, da rade na smanjenju stanovništva nebi ni pravili cjepivo, dosad je 3 milijuna umrlo, da nema cjepiva u SAD, Britaniji i ostalim nečobanskim zemljama umrlo bi ih 5 mil!
  A dosad od 500 milijuna cjepljenih, samo ih 50ak imalo nuspojave.
  Zar bi prvo sa cjepivom krenuli da ubijaju najbogatije??? Amerikance, židove i britance i ostale bogate zemlje?
  Da je u cjepivu otrov, prvo bi ga tebi poslali čobanu jednom, da umre pa da ti koze bleje na sprovodu, neznalico jedna krezuba.
  Sva cjepiva u povijesti čovječanstva su spasila ljude, pocevsi od penicilina i tuberkuloze pa do gripe i ostalih zaraznih bolesti.
  Ako te raspara zeljezo, hoces primiti tetanus ili da ti kidaju tu šljaku od noge?
  Neznalico čobanska, u brdo i ti i svi takvi.
  U širokom u ozujku i travnju umrlo od korone svaki dan po jedan u prosjeku, za vrijeme rata samo 100 poginulih.
  Govore li ti išta brojke, čobane?

 • Čobane, ne sekiraj. Izgleda da će za tebe ostati sasvim dovoljno bocke i više nego dovoljno. Tri života će te moći bosti, uzdravlje!

   • Užasavajući porast nuspojava u Europi, nakon početka cjepljenja

    kako kaže poslovica ako laže koza, ne laže rog

    na osnovu službenih podataka Europske agencije za regulaciju lijekova-EMA, vidi se da je broj nuspojava drastično skočio nakon što se započelo sa cjepljenjem, od kraja prosinca 2020. do danas

    Dakle; broj prijavljenih nuspojava, ne samo od raznih cjepiva, već ukupno od svih lijekova u EU,- između travnja 2020. i prosinca 2020. bio je između 9.418 i 12.567. U prosjeku, mjesečno 10.847 nuspojava.
    To je dakle bilo lani, dok još nije bilo cjepiva za kovid i dok se još nije započelo sa cjepljenjem..

    Međutim, već samo u siječnju 2021.- broj nuspojava je skočio na 27.242!!!. A u veljači 52.183, u ožujku 52.165!!! Dakle, u zadnja 2 mjeseca, se mjesečni prosjek nuspojava u usporedbi sa mjesečnim prosjekom godine 2020. upetorostručio !!!

    Kada se pažljivije pogledaju ti podatci o nuspojavama za prva 3 mjeseca 2021., vidi se da su skoro sve te nuspojave od cjepiva za kovid.. Iako banda stalno papagajski ponavlja, da su cjepiva sigurna i nema problema..

    • Kakvih nuspojava točno?
     Piše li ti na kutiji andola da su moguće nuspojave, to svaki lijek ima. To je normalno..
     A što me čobani napadaju, evo ispade da sam član masona i da mi plaćaju da ovdje iznosim svoje mišljenje!

     • Kakvih god, pise na svakom lijeku da su moguce ali ih ne bude u toj mjeri kao sad. Bitno da nije 50-ak na 500mil kako si naveo nego puno, puno vise. Ovo su sluzbeni podatci koji se prijavljuju, gdje su oni sto se ne prijave….

 • Plaćeni sendvičaru tebi se nema što objašnjavati. Na zadatku si da očuvaš službeni NARATIV koji je šuplji od švicrskog sira. uša bijedo neljudska

 • Provjerena informacija:
  Europska agencija lijekove angažirala tim privatnih komentatora da iznose lažne informacije o cijepljenju preko portala jabuka.tv
  Informacija iz prve ruke, čak sam upoznat sa cifrom koju primaju.
  Eto, pa se vi cijepite!

 • Joj da ti bar tata nije imao nuspojave od lateksa, jer bi tada koristio prezervativ i nebi te napravio a sirota majka okotila da pises ovuda nebuloze.
  Pozdrav od Čobana

 • Čoban je ovca odnosno, bolje rečene , Čoban je Ovan..Ovan, s veliki O(vnina zapravo)
  Čoban, pardon , Ovan je pametan svi mi koji smo sumnjičavi prema cjepivu I IMAMO PRAVO BITI SUMNJIČAVI NASPRAM NEČEGA ZA ŠTO NE POSTOJI JOŠ NITI JEDAN DOKAZ O NJEGOVOJ UČINKOVITOSTI I SVRSIHODNOSTI DOTIČNOG..
  Najpoznatiji francuski znanstveniik spodručja virologije iliti molekularne biologije sa više od pedeset godina istraživačkog iskustva i rada s raznim oblicima imunoloških i virusno bakterijskih bolesti , tvrdi od listopada prošle godine da lijek za Coronu ne postoji jer znanost odnosno znanstvena zajednica nigdje u svijetu još nije izolirala stopostotni Covid virus.
  On kaže, lijek za Covid ne postoji niti će još dugo vrimena postojati.To je znanstvena fantastika što vam prodaju pod lijekom za Covid 19..

 • Čoban je ovca odnosno, bolje rečene , Čoban je Ovan..Ovan, s veliki O(vnina zapravo)
  Čoban, pardon , Ovan je pametan svi mi koji smo sumnjičavi prema cjepivu I IMAMO PRAVO BITI SUMNJIČAVI NASPRAM NEČEGA ZA ŠTO NE POSTOJI JOŠ NITI JEDAN DOKAZ O NJEGOVOJ UČINKOVITOSTI I SVRSIHODNOSTI DOTIČNOG..
  Najpoznatiji francuski znanstveniik spodručja virologije iliti molekularne biologije sa više od pedeset godina istraživačkog iskustva i rada s raznim oblicima imunoloških i virusno bakterijskih bolesti , tvrdi od listopada prošle godine da lijek za Coronu ne postoji jer znanost odnosno znanstvena zajednica nigdje u svijetu još nije izolirala stopostotni Covid 19.
  On kaže, lijek za Covid ne postoji niti će još dugo vrimena postojati.To je znanstvena fantastika što vam prodaju pod lijekom za Covid 19..je genetska modularna terapija koja će kroz godine malo pomalo narušiti vaš imunološki sistem i gotovo svaka osoba na svijetu drugačije če reagirati na neku posljedično uzročnu bolest koja se može i koja če se najvjerojatnije pojaviti slijedom narušenog imunološkog sistema.Ukratko, tko voli nek izvoli, ne mojte ljude tjerati na nešto o čemu ni sama znanost nema nikakve dokazane niti valjane potvrde o valjanosti lijeka odnosno otrova koji će s jednom odmjerenom vremenskom distancom pokazati svoju pravu svrsihodnost.

  • ‘Čoban’ griješi u nekim stvarima, ali si ti ‘danas’ obmanjivač par excellence. Cjepiva protiv koronavirusa su znanstveno odobrena, valjana, inače ne bi bila stavljana u promet, i tu je promotreno i uključeno sve ono što se tek nekada, u budućnosti ‘može’ desiti.
   Prema tvom viđenju odnosno proroštvu to znanstveno ‘može’, postaje ‘najvjerojatnijim’, koje je najobičnija propaganda u funkciji tzv. ‘samoispunjajućega proroštva’.

 • Nisam ja ni čoban a ni ovan…
  Pa eto nemoj se ti cjepiti, dobij koronarnu upalu pluća i kvrc…
  Sigur ce ti se desiti u iducih 5 god, statistički dosta realno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.