Petu godinu zaredom ova dijeta je proglašena za najbolju na svijetu!

Dijeta DASH, bogata povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim mliječnim proizvodima proglašena je najboljom od svih dijeta petu godinu zaredom, nadmašivši dijetu Weight Watchers i mediteransku dijetu, piše oU.S. News & World Report.

DASH dijetu smišljenu za smanjenje krvnog tlaka bez lijekova, odabrala je skupina zdravstvenih stručnjaka kao najbolju dijabetičarsku dijetu i najbolji plan zdrave prehrane.

“DASH dijeta sveukupno je naša najbolja dijeta već pet godina a ovo je peta godina da ocjenjujemo i rangiramo dijete”, rekla je Angela Haupt, urednica rubrike zdravlja i wellnessa U.S. News & World Reporta.

“Stručnjaci koji za nas rangiraju dijete kažu da je dobra za liniju uz to što je dobra za krvni tlak jer je tako razumna i uravnotežena”, dodala je u intervjuu.

TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta smišljena za smanjenje razine kolesterola zauzela je drugo mjesto u kategoriji sveukupno najbolje, slijede mediteranska dijeta, Weight Watchers i Mayo Clinic dijeta, obje na trećem mjestu, prenosi Bljesak.info

Weight Watchers je zadržao prvo mjesto kao najbolja dijeta za gubljenje težine, a slijedi niskokalorična dijeta HMR (Healthy Management Resources) sa zamjenskim obročnim planom.

Na suprotnoj strani ljestvice nalaze su Paleo dijeta usredotočena na meso, ribu i povrće, i na posljednjem mjestu Dukanova dijeta.

dash_2

DASH dijeta proglađšena je najboljom dijetom i 2012. godine, a prehrambene preporuke ove dijete odnose se na smanjen unos masnoća, posebno zasićenih masnih kiselina, kroz izbacivanje masnog mesa i masnih proizvoda iz jelovnika. Kao izvor proteina u prehrani preporučuje se perad, riba, plodovi mora (plodove mora ipak treba ograničiti zbog visoke količine kolesterola koji sadrže), nemasni sirevi, jaja (bjelanjak, budući je žutanjak bogat kolesterolom) i mahunarke, posebno soja i proizvodi od soje.

DASH dijetom preporuča se u svakodnevni jelovnik staviti povrće i voće, žitarice i mliječne proizvode koji se mogu smatrati i temeljem ove prehrane. Za mlijeko i mliječne proizvode (jogurt, kefir, kiselo mlijeko) treba koristiti one sa smanjenim udjelom masnoće u količini od 2 do 3 porcije dnevno.

dash_1

Dnevna preporuka za voće i povrće je 8 do 10 porcija, dok je za žitarice 7 do 8 porcija. Voće se jede većinom svježe, ali se mogu konzumirati i kompoti bez dodanog šećera i suho voće poput šljiva, marelica, smokava. Cjelovite žitarice imaju prednost nad rafiniranim, pa integralna riža, tjestenina i kruh od integralnog brašna zauzimaju glavno mjesto. Također u jelovnik se preporučuje unijeti i ostale žitarice poput prosa, ječma, zobi, kukuruzne krupice i dr. Doručak mogu biti žitarice poput zobenih pahuljica sa voćem i nemasnim mlijekom, a za ručak i večeru na tanjur uz žitaricu i ribu ili meso, treba dodati i povrće, koje može biti pirjano ili pečeno, te zdjelicu salate. Mahunarke poput leće, graha, soje, slanutka preporučuje se konzumirati svakodnevno barem u količini od jedne porcije, prenosi Bljesak.info

Mahunarke, žitarice i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koja pomažu proces probave, reguliraju smanjenje povišenog kolesterola i pridonose procesu mršavljenja. Plodovi mora iako nemaju puno zasićenih masnih kiselina, već su pretežito proteinskog sastava, sadrže veliku količinu kolesterola pa s obzirom da je ova dijeta kreirana za osobe sa visokim krvnim tlakom koji obično prati i povišen kolesterol, plodovi mora ne preporučuju se jesti u velikoj količini, već maksimalno do 3 serviranja tjedno. Također nemasno meso i perad se može konzumirati do 3 porcije tjedno. Dozvoljene su i slastice, u obliku nezaslađenih kompota, pudinga i voćnih jogurta od manje masnog mlijeka.

Tri su glavna obroka tijekom dana, a međuobroci se preporučuju za vrijeme kada se pojavi jak osjećaj gladi te kako bi se izbjeglo prejedanje koje obično nastupa nakon jake gladi. Za međuobrok može se uzeti voćka, orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi) ili neki integralni keks. Kako se dijeta odnosi na osobe sa visokim krvnim tlakom, unos soli trebalo bi ograničiti na maksimalno 2,5 – 5 grama dnevno, odnosno pola do jedne žličice dnevno.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.