Petogodišnji Nino iz Mostara zna sve glavne gradove svijeta

Nino Avdić, dječak iz Mostara koji još nema punih pet godina, mali je genijalac ovog hercegovačkog dragulja, a zna skoro sve glavne gradove država na svijetu, piše novinska agencijaPatria.

Točnije zna 110 glavnih gradova, koje vrlo brzo izgovara na pitanje svog oca i prijatelja. Na videu kojeg objavljujemo znanje ovog dječaka provjerava tetak.

Roditelji malog genijalca koji izgleda kao i svi njegovi vršnjaci, ali mnogo više zna, Šejla i Semir, kažu da je Nino rano progovorio, a sa samo godinu dana znao je sve boje…

“Nino je jedno radoznalno dijete pa smo tako došli i do tih glavnih gradova. Moja sestra ima veliki udio u svemu tome jer provodi dosta vremena s njom, a u svemu im je pomogla i današnja napredna tehnologija. Prvo je počelo sa slikama država, onda je naučio slova i čitati, pa je krenuo s nazivima država i na kraju naučio je glavne gradove. Svaki dan bi se igrao s nekim od nas i pitanjima koji je glavni grad”, ističe ponosna mama Šejla.

No, da je Nino jedan veseli petogodišnjak dokaz je i njegov interes za nogomet, kojeg trenira od četvrte godine u Školi futsala Zalik Mostar. Njegovi treneri Muhamed Kajan i Elvir Tabakovic ističu da je Nino odgojeno, poslušno i jako marljivo dijete.

Zanimanje za nogomet pokazao je još od treće godine života, a na njegovom znanju o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu pozavidjeli bi mu i odrasli.

“Voli pričati o nogometu igračima, klubovima. Mnogo čita o životinjama – dinosaurusima, zmijama, kitovima, insektima, ali naravno države i gradovi su broj jedan. Mi na Ninu ne gledamo kao na neko čudo, to je jednostavno njegova radoznalost i želja da zna nešto novo”, ističe Šejla Avdić.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.