Pet znakova koji otkrivaju da vam smeta gluten

Oko pet posto Hrvata alergično je na gluten, a toga nisu ni svjesni. Mnogi od njih boluju i od opake bolesti tankog crijeva – celijakije.

Premda se osjetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, neki doista pate od tog sindroma, a liječnici navode koji su osnovni simptomi, prenosi Express.hr.

Osim probavnih smetnji, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, trebate ukazati svom liječniku:

1. Promjene raspoloženja

Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se kronični umor, pa i pad energije osobito nakon jedenja.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su u migrene što dokazuju i snimke mozga oboljelih od celijakije. Na snimkama se vidi upala u živčanom sustavu koja najvjerojatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje.

Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

4. Hormonalne promjene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sustava. Upravo zbog toga mijenja se razina hormona u tijelu što može izazvati neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrbež i osip

Kad se tijelo bori s glutenom koji ne može probaviti, to može uzrokovati pojavu osipa i svrbeža po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta je upala rezultat stvaranja antitijela od stane imunološkog sustava, a promjene na koži mogu podsjećati na psorijazu.

Ništa na svoju ruku

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti isključiti gluten iz prehrane, no bezgluetnska dijeta ne koristi zdravim ljudima, pa liječnici upozoravaju kako se prije prelaska na nju obavezno treba napraviti testiranje koje će potvrditi dijagnozu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • To nije modni trend! Poznam i par sto pate od ove bolesti!! To je patnja!! Zet od susida se skoro udavio ( poija je ustipak)! Brze u itnu! Sav crven!! Boze, koji stra!! Nije se za saliti, samo sto u nas prvo posalju kuci i kazu “ popij kamilicu”!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.