Pet zanimljivih činjenica o ljubljenju

Volite se ljubiti? Bilo da ste u onim godinama kad hormoni luduju ili ste u mirnim bračnim vodama, ljubljenje je navika koje se ne biste smjeli odreći. Osim što je dobar uvod u seksualni odnos, ljubljenje je i korisna aktivnost koja vam može pomoći da smanjite stres, oraspoložiti vas i povezati sa partnerom ili partnericom. Pročitajte sljedećih pet činjenica o ljubljenju koje možda niste znali:

Ljubljenjem se razmjeni čak 80 milijuna bakterija. Nizozemska organizacija za primjenjena istraživanja (TNO) provela je istraživanje kojim su utvrdili da par, kad se poljubi, izmjeni oko 80 milijuna bakterija, a i puno više ako je riječ o dugom strastvenom poljupcu. Ali ne brinite, ova razmjena bakterija vam zapravo može pomoći da ostanete zdravi jer podiže imunitet.

Može pomoći pri sagorijevanju kalorija: Ljubljenje može potrošiti do šest kalorija u minuti i dok se ljubite koristite otprilike 30 mišića lica. Sve ovo pomaže pri sagorijevanju kalorija, a iako nije ni blizu intenzivnom treningu, bolje išta nego ništa, zar ne? Osim toga, dobar je osjećaj.
Bolest poljupca: Mononukleoza ili takozvana bolest poljupca je uzrokovana Epstein Barr virusom. Širi se preko sline pa se jako lako prenosi poljupcem.

Ako nam se sviđa kako se netko ljubi, vjerovatnije je da će nam biti bolji partner. Pokazalo je to istraživanje sa odjela za psihologiju Oxfordskog sveučilišta. Naime, ljubljenje nam može pomoći da bolje procijenimo potencijalne partnere i ako nam ljubljenje dobro ide, veće su šanse da ćemo ostati s tom osobom na duže vrijeme.

Ljubljenje smanjuje stres. Nedavna istraživanja su pokazala da, kad se ljubite s nekim, vaše tijelo otpušta oksitocin (koji djeluje smirujuće), endorfine (zbog kojih se osjećate dobro) i dopamin (koji potiče na zbližavanje). Potrudite se da poljubac potraje 20ak sekundi kako bi vam se popravilo raspoloženje.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.