Tko je pokušao ubiti Krešića i zašto svi sanjaju posao u Elektroprivredi?

”Slažem se da mnogi građani smatraju da je raditi u EP HZ HB posao iz snova, što mogu potkrijepiti podacima o prosječnoj plaći, koja za razdoblje siječanj – veljača 2015. godine iznosi 1704,53 KM, topli obrok iznosi 16,72 KM/dan, odnosno za 22 dana rada 368 KM, već je isplaćen regres za godišnji odmor za 2015. godinu u iznosu od 70 posto prosječne plaće zaposlenika, a oni koji imaju manju plaću od prosječne plaće društva primili su regres u iznosu od 70 posto prosječne plaće društva, što iznosi 1192,80 KM”, rekao je za Dnevni list Nikola Krešić generalni direktor Elektroprivrede HZ HB.

Odgovarajući na tvrdnje novinara da je posao u njegovom poduzeću posao iz snova, Krešić kaže kako je krajem 2014. godine isplaćena je naknada za vjerske blagdane u iznosu od 730 maraka po zaposleniku.

”Za dan poduzeća isplaćene su jubilarne naknade zaposlenicima, a i jednokratne naknade umirovljenicima u iznosu od 350 KM po umirovljeniku. Redovito se isplaćuju jednokratne novčane pomoći u slučaju bolesti zaposlenika ili člana uže obitelji, naknada troškova prijevoza za udaljenost od mjesta rada do 120 km itd.”, navodi Krešić isplate o kojima mnogi mogu samo sanjati.

Govoreći o zapošljavanju u Elektroprivredi HZ HB, Krešić ističe kako je krajem 2005. godine u EP HZ HB bilo zaposleno 1799 radnika, a krajem 2006. godine b 1558 radnika.

”Odvajanjem dijela u Elektroprijenos BiH u 2006. godini broj radnika smanjen je za 241 radnika. Krajem 2011. godine broj radnika iznosio je 1880, iako je u međuvremenu u pogon ušla samo HE Mostarsko blato od proizvodnih objekata, s 19 radnika. Krajem 2014. godine broj radnika iznosio je 1797, a sa 30. travnja 2015. godine ukupan broj radnika iznosi 1774”, kaže Krešić i ističe kako je trenutačno u EP HZ HB 25 radnika manje nego 2005. godine, prije odvajanja dijela u Elektroprijenos BiH, a 106 radnika manje nego krajem 2011. godine.

”Što se tiče trenutačnog broja radnika, mišljenja sam da u EP HZ HB nema viška radnika već viška neradnika, jer su mnogi primani ne po sposobnosti već po podobnosti”, rekao je Krešić.

Optužio je Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenika na čelu s predsjednikom gospodinom Dubravkom Pervanom i Vijeće uposlenika za opstrukcije njegova rada.

”Po meni, to je jedna skupina, u najmanju ruku, neradnika, koja vjerojatno po nečijem nalogu iznosi niz neistina i bljuvotina na moj osobni račun, pa već po ne znam koji put traži moju ostavku ili smjenu”, rekao je Krešić iznijevši izravno optužbe na čelnika sindikata da je potaknuo priču o skidanju hrvatskih obilježja pred DF-ovim ministrom.

”Njegova je izmišljotina i notorna laž skidanje tzv. hrvatskih obilježja iz prostorija EP HZ HB, na koju su i neki nasjeli i, u najmanju ruku, neprimjereno reagirali, iako se radi o ozbiljnim ljudima i organizacijama. Izgleda da spomenuta gospoda ne znaju što su hrvatska obilježja ili su možda za njih hrvatska obilježja najobičnije zahvalnice, od kojih jedna glasi na moje ime osobno”, rekao je Krešić.

Rekao je kako je u njegovu mandatu kupljeno samo jedno službeno luksuzno vozilo dok je u 2011. godini, prije njegova dolaska, ”kupljeno je službenih vozila u iznosu od cca 4,5 milijuna maraka.”

Krešić je rekao kao je svjestan da mnogi žele njegovu ostavku, ali da ostavku neće podnijeti i da će svoja prava potražiti u institucijama države.

”Rekao sam im, a i sada kažem da ostavku neću podnijeti, jedino me možete likvidirati. Vjerovali ili ne, već je pokušana moja, u najmanju ruku, likvidacija. Naime, otprilike prije godinu dana izvijeni su vijci na zadnjem lijevom kotaču mog službenog vozila”, rekao je Krešić istaknuvši kako je slučaj, kao i još jedan krajem travnja, prijavljen policiji.

Komentirajući najave istraga financijske policije u javnim poduzećima, pa samim tim i Elektroprivrede HZ HB, Krešić kaže kako od njegova dolaska na čelo Uprave ”nema tko nije bio”.

”Ja kažem da samo nije bio Interpol i inspektor Kolumbo. Financijska policija je početkom 2012. godine ušla u EP HZ HB po prijavi gospodina Ive Bradvice i napravila izvješće. I ja sam osobno dao izjavu i na kraju sam rekao inspektorima Financijske policije da bi bilo bolje da su išli u Aluminij, jer bi možda bilo spasa za Aluminij, a ovako nisam baš siguran. Možete misliti da je gospođa inspektorica uspjela čak i muža zaposliti u EP HZ HB, sasvim slučajno, sada u Elektroprijenosu BiH. Za pojedine članove bivše Uprave EP HZ HB govore da neki imaju stanova koji ne mogu stati na prste jedne ruke, neki su preko noći napravili vile, skoro hacijende i zaposlili svu rodbinu osim ‘pokojne strine’, a vjerojatno im je stanje na računima pozamašno, što je vrlo jednostavno provjeriti, ako se hoće. Možda takvih ima i u sadašnjoj Upravi, ne samo u Upravi već i među zaposlenicima, nisam siguran. A što se tiče Aluminija, nakon punih 16 godina ušla je Financijska policija i napravila izvješće. Prema mojim skromnim saznanjima, u tom izvješću ima puno posla za ostale institucije sustava, pa čak i za Interpol. Ono što se danas događa, čini mi se, sada je po onoj narodnoj: “Drž’te lopova”, a znate tko to govori”, rekao je Krešić u intervjuu Dnevnom listu.

(www.jabuka.tv)