Pet savjeta za uspješno vježbanje i na hladnoći

Mnogi se rekreativci uspavaju tijekom zime i čekaju proljeće kako bi se opet aktivirali. Međutim, uz ovih pet savjeta vježbanje i hladno vrijeme savršeno će ići ruku pod ruku.

Ljudskome je tijelu mnogo teže prilagoditi se vježbati na niskim temperaturama, posebice ako padaju ispod ništice. Osim toga, treba biti oprezan i s ozeblinama koje se vrlo lako mogu pojaviti. Pažnju treba obratiti i na disanje, pogotovo osobe koje imaju problema s respiratornim organima, piše Ordinacija.hr.

Naime, disanje na usta može dovesti do gubitka vode, a to tijekom vježbanja sigurno nije preporučljivo. Uz pet vrlo jednostavnih savjeta neka vježbanje postane vaša rutina bez obzira na godišnje doba:

1. Obucite se slojevito

Svi slojevi koje obučete trebali bi biti relativno lagani kako bi vaše tijelo moglo disati jer zbog previše odjeće ćete se brzo oznojiti, a to nikako ne želite na hladnim zimskim temperaturama. Dakle, bolje je obući više laganih slojeva nego jedan težak i jako debeo.

2. Zagrijte se

Zagrijte se prije nego izađete van. Naime, na taj ćete način smanjiti šok koji organizam može doživjeti zbog nagloga prelaska iz toploga na hladno. Isto tako, ne zaboravite se nakon vježbanja dobro rastegnuti kako biste spriječili upalu mišića.

3. Odmarajte i jedite

Rezultati vježbanja doći će ako ne zaboravite na odmor, ali i prehranu. Nemojte vježbati umorni jer ćete time iscrpljivati organizam. Isto tako, pobrinite se za unos dovoljne količine energije prije vježbanja na način da pojedete nešto lagano.

4. Pijte dovoljno tekućine

Ne zaboravite piti tekućinu, čak i ako vam se ne čini da ste žedni. Naime, gubitak tekućine tijekom vježbanja moguć je i zimi. Kako biste zaštitili svoje grlo, možete ponijeti sa sobom bočicu tople ili mlake vode koju ćete piti.

5. Ne zaboravite na lijekove

Nipošto ne zaboravite na lijekove i uvijek ih nosite sa sobom, posebice ako imate bronhitis ili astmu. Inhalacija hladnoga zraka može dovesti do iritacije grla, raznih upala i sl.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.