Pet osoba uhićeno zbog krijumčarenja droge i oružja na području BiH i Austrije

U protekla 24 sata na teritoriju Austrije i Bosne i Hercegovine realizirana je složena operacija kodnoga naziva “Postman”.

Na području Austrije uhapšena su dva državljana BiH, a na području BiH, odnosno Brčko-Distrikta BiH i Tuzlanskoga kantona, tri osobe te su izvršeni pretresi na više lokacija u BiH, javlja Dnevni avaz.

U ovoj koordiniranoj akciji zaplijenjena je veća količina opojne droge kokain, u količini većoj od kilograma, kao i veća količina opojne droge marihuana-skunk, a zaplijenjena je i veća količina novca i vozila koja, prema prikupljenim dokazima, potječu od krijumčarenja opojne droge. Novčana vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu iznosi više od 100.000 eura.

Također, tijekom akcije prikupljeni su dokazi o krijumčarenju oružja s područja BiH prema zemljama EU.

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima između tužilaštva i policije iz BiH i Austrije, u okviru operacije “Postman”, prikupljeni su dokazi o državljanima BiH koji sudjeluju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Nizozemske.

U dogovorenoj akciji koja je pripremana više mjeseci, na dogovoreni znak, realizirane su aktivnosti na uhićenju bh. državljana u Austriji, kao i pretresi i uhićenja osoba u BiH.

Postupajući tužitelj i istražitelji Tužilaštva BiH su na terenu i u stalnom su kontaktu s kolegama iz Austrije, kao i policijskim službenicima u BiH, koji prema nalogu i uz koordinaciju Tužilaštva BiH realiziraju ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH kao ravnopravan partner sudjeluje u više međunarodnih operacija, u suradnji sa zemljama Europske unije koje su usmjerene na borbu protiv organiziranoga kriminala, u čije su izvršenje uključeni državljani BiH ili čije se izvršenje događa u BiH.

Aktivnosti koje se provode dio su napora agencija za provođenje zakona u jačanju suradnje sa zemljama EU i približavanja BiH europskim integracijama.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze podrške svim agencijama koje su sudjelovale u međunarodnoj operaciji “Postman”, među kojima su Policija Brčko Distrikta, MUP Tuzlanske županije i MUP Republike Srpske, prenosi Dnevni avaz.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.