Pet muškaraca zarazilo se ozbiljnom trihinelom

Prvo su hospitalizirana dvojica pa ubrzo još dvojica, a očekujemo još jednoga koji se također zarazio trihinelom. Svi oni bili su na kolinju, a oboljeli su jer su jeli meso koje nije bilo veterinarski pregledano, rekao je šef Odjela za infektivne bolesti slavonsko-brodske bolnice dr. Nenad Pandak, piše 24sata.hr.

Zaraženi muškarci su u dobi od 19 do 45 godina i s novogradiškoga su područja. Oni su prvi oboljeli od ove opake zarazne bolesti u brodsko-posavskoj županiji nakon šest godina, a ostat će im trajne posljedice. Dr. Pandak ističe da ga čudi svojevrsna površnost i “igranje” sa zdravljem jer su pacijenti sami izjavili da su odlučili da se meso, doduše iz domaćega uzgoja, ne odnese na veterinarski pregled. Već dugi niz godina obavezan je pregled svinjskoga mesa prilikom klanja i otkad je to uvedeno slučajeva oboljenja od trihineloze nije bilo.

– Ovo nas je na neki način iznenadilo jer se prvi put nakon šest ili sedam godina pojavila epidemija trihineloze u “pravom” obliku i simptomima. Još ne znamo koliko je sve skupa zaraženih, za sada ih je pet, rade se još analize. Svi koji su oboljeli konzumirali su na kolinju zaraženo meso, jedan dio probao je sirovu smjesu za kobasice, a jeli su još i nekakve pljeskavice koje nisu bile dovoljno i termički obrađene.

Nema veze što se radi o domaćim svinjama, baš one su u stalnom kontaktu s glodavcima koji ulaze u svinjce. Trojica oboljelih su sa jasnim znacima upale srčanih mišića, radi se o ozbiljnijoj manifestaciji trihineloze, i peti muškarac koji je obolio osjeća se vrlo loše i bit će hospitaliziran – kaže dr. Pandak. Naglašava da je tijek oporavka individualan i ovisi o količini mesa koje su oboljeli pojeli, ali i broju trihinela koje su unijeli u organizam konzumiranjem zaraženoga mesa.

– Ako je veći broj parazita ušao u organizam očekujemo težu kliničku sliku i barem 15 dana bolničkoga liječenja. Oporavak će im biti dugotrajan, osjećat će bolove u mišićima i slabost nekoliko mjeseci. Oboljeli koji imaju upale srčanoga mišića ostat će na intenzivnijoj terapiji i predstoji im dulji boravak u bolnici. Oboljeli za sada nisu životno ugroženi, ali tu nema garancije jer su komplikacije trihineloze upravo na srcu i srčanim mišićima- kaže dr. Pandak.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.