Peštek: Turizam je razvojna šansa BiH kojom se dosad nije učinkovito upravljalo

Turizam je deklarativno razvojna šansa BiH, ali dosad se destinacijama kao cjelinom i samim tim i razvojem turizma nije učinkovito upravljalo, rekao je sarajevski profesor Almir Peštek u razgovoru o turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine.

Dr. Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kao konzultant je surađivao na preko 130 projekata i ekspert je iz područja destinacijskog menadžmenta, o čemu će govoriti na konferenciji Apriori Turizam 2019.

U intervjuu agencije Apriori donose se preduvjeti za razvoj destinacije, potencijale BiH, trenutno stanje u turističkom sektoru kao i prijedloge za efikasnije upravljanje na dugoročnu korist svih nas.

Destinacija je dinamičan koncept i zahtijeva strateški i disciplinarni pristup

Razvoj turizma zahtijeva sustavni i holistički pristup, strateško planiranje i integraciju interesnih grupa u donošenje odluka. Destinacija je dinamičan koncept i zbog toga planiranje, upravljanje i kontrola razvoja destinacije zahtijevaju strateški i interdisciplinarni pristup. Participacija interesnih grupa, a naročito lokalne zajednice, pravilo je pri razvoju destinacija i proizvoda, kao i provođenju turističkih aktivnosti. Pozicioniranje na tržištu ovisi od spremnosti lokalnih aktera da zajednički rade i doprinose razvoju destinacije, rekao je dr.Peštek ukratko na pitanje što podrazumijeva razvoj turizma.

Destinacijski menadžment je kontinuirani proces u kojem turistički sektor, javna uprava i ostali subjekti usmjeravaju razvoj destinacije s ciljem ostvarivanja zajedničke željene vizije destinacije i rezultat je holističkog uključivanja različitih sektora, grupa, sudionika i partnera koji zajedničkim radom, svaki iz svoje perspektive, realiziraju zajedničke ciljeve pojedine destinacije, istaknuo je o temi koju će detaljno obraditi na konferenciji Apriori Turizam 2019.

Generalno, glavna uloga destinacijskog menadžmenta trebala bi biti da nadgleda razvoj i implementaciju kreirane strategije turizma na bazi potreba sudionika iz javnoga i privatnoga sektora. Između ostalog, destinacijski menadžment bavi se i razvojem i upravljanjem brendom destinacije, dodao je.

BiH ima izniman potencijal – ključ uspjeha je u efikasnom upravljanju

Turizam je deklarativno razvojna šansa BiH, ali dosadašnja situacija pokazuje da se destinacijama kao cjelinom i samim tim i razvojem turizma nije učinkovito upravljalo. Bez obzira na rastući broj dolazaka tijekom posljednjih godina, razvoj turizma je rezultat organskog rasta i inicijative uglavnom privatnoga sektora koji nastupa na tržištu samostalno s malim stupnjom integracije. Turističke organizacije uglavnom su se bavile i bave promotivnim aktivnostima, što čini samo dio očekivanih aktivnosti, odgovorio je dr.Peštek na pitanje u kojem bi se smjeru BiH trebala razvijati.

BiH ima puno toga što može ponuditi turistima i ima izuzetan potencijal za razvoj raznih vidova turizma baziranih na specifičnim potrebama turista (kulturni, povijesni, gastro, zdravstveni, outdoor, avanturistički, eko, ruralni, itd).

Treba imati na umu da potencijal kojim raspolaže BiH imaju i druge zemlje i destinacije, rekao je Peštek.

Prema T&T indexu BiH je na 113. od ukupno 136 mjesta

O tome kako je BiH rangirana u turizmu naglasio je: Najbolja ilustracija je pozicija na T&T indeksu Svjetskoga ekonomskog foruma, gdje zauzima 113. mjesto od 136 zemalja i nalazi se daleko iza zemalja regije. Sve dosadašnje aktivnosti rađene su ad-hoc, parcijalno i nesustavno.

T&T je sintetički indeks koji inkorporira više oblasti. Za poboljšanje rejtinga T&T indeksa potrebno je:

  • Turizam postaviti kao prioritet razvoja zbog svih pozitivnih efekata koje pruža u razvoju ekonomije (111 pozicija od 136 zemalja),
  • Unaprijediti kadrove u turizmu i pružiti im suvremena znanja (100 pozicija od 136),
  • Unaprijediti poslovno okruženje (127 od 136),
  • Unaprijediti okolišnu održivost (94 od 136),
  • Unaprijediti transportnu infrastrukturu (123. zračna i 106. cestovna od 136),
  • Štititi prirodne resurse (134 od 136) i
  • Štititi kulturne resurse (102 od 136).

Kada se govori o regiji, BiH bi se u svom razvoju mogla ugledati na Sloveniju koja je dobar primjer strateške orijentacije u razvoju turizma, rekao je Almir Peštek.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.