Pešorda: Komšić potpisuje nekakve deklaracije o jeziku, a trebao bi štititi Ustav BiH

Akademik Mile Pešorda predstavio je knjigu “Sloboda, mir meju nami” u prepunoj Narodnoj knjižnici Široki Brijeg.

Knjigu su, osim autora, predstavili Anita Martinac i Šimun Musa, a organizator predstavljanja je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

Knjiga “Sloboda, mir meju nami”  ima pet cjelina s ukupno 242 teksta, objavljena u Hrvatskom slovu osim što je zadnji prilog objavljen na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća.

Govoreći o hrvatskom jeziku kao jednoj od tema svoje knjige, Mile Pešorda je govorio o položaju hrvatskoga jezika danas posebno u Bosni i Hercegovini.

Iz svojevrsne bezimenosti i nepovijesti izašli smo s imenom u svijet i Europu. Nama se događa ukorjenjivanje u toj istini kao naroda koji je suveren i u Bosni i Hercegovini i koji ima svoju središnju i matičnu državu – Republiku Hrvatsku. U pogledu na bosanskohercegovački kulturni, civilizacijski i državni prostor, činjenica je da je hrvatski jezik priznat ustavnom vrijednošću unatoč činjenici da se i dalje ustrajava na nijekanju toga jezika, kazao je Pešorda posebno naglašavajući činjenicu pojave deklaracija kojima se niječe hrvatski jezik i hrvatski narod.

Takve deklaracije potpisuju oni koji bi trebali štititi ustav BiH, primjerice jedan Željko Komšić koji sada nelegitimno predstavlja hrvatski narod u BiH, naglasio je Pešorda.

Dio knjige posvećen je i Međugorju. U uvodnom tekstu autor navodi stihove Zlatka Tomičića o međugorskoj Gospi.

Mi smo marijanski narod u smislu te duhovne dimenzije. Međugorje je otvorilo prostor te punine, prvo nama samima. Uspostavili smo dijalog s dubinama naše duše i povijesti, dodaje Pešorda.

U programu su sudjelovali Željka Šaravanja kao moderatorica te Andrija Zeljko kao interpretator ulomaka iz knjige, a glazbenome ugođaju pridonijeli su učenici Glazbene škole Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.