Dodatna dva milijuna eura od EU za BiH zbog pomoći oko migranta

Europska komisija najavila je u četvrtak dodatnih dva milijuna eura humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice u BiH te ponovno zatražila od bh. vlasti da osiguraju nove lokacije za smještaj migranata kako bi im se osigurali adekvatni uvjeti.

S približavanjem zime ubrzavamo potporu tako da naši humanitarni partneri mogu dostaviti više pomoći onima kojima je potrebna. Naša je pomoć u prvom redu namijenjena za hitnu zdravstvenu skrb i zaštitu te podjelu vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno omoguće dodatne smještajne kapacitete kako bi osigurali sigurne i dostojanstvene uvjete života migranata i izbjeglica u zemlji, rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Christos Stylianides.

S ovih dva milijuna eura, ukupna humanitarna pomoć Europske komisije Bosni i Hercegovini od 2018. dosegnula je 5,8 milijuna eura.

Europska unija je zatražila da državne vlasti predlože nove lokacije za smještaj izbjeglica i migranata. To je hitno potrebno zbog približavanja zime. Osim toga, osobe koje su smještene u neadekvatnim uvjetima, poput onih u Vučjaku, pod hitno trebaju biti premješteni u odgovarajući smještaj, navodi Komisija.

U Vučjaku kod Bihaća, na samoj granici s Hrvatskom, formiran je privremeni prihvatni centar za migrante.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.