Pentagon u panici: Simulacija trećega svjetskog rata otkrila svu ranjivost američke vojske

Izvješće pod naslovom “Američki sigurnosni deficit” navodi kako bi Pentagon u slučaju izbijanja trećega svjetskog rata u kombiniranim sukobima s Rusijom i Kinom pretrpio ogromne gubitke.

U analizi koje je ovih dana objavila ugledna američka think-tank organizacija RAND (Research and Development) navedeno je kako Americi ne bi bili dovoljni ni najveći vojni proračun od 700 milijardi dolara i visokotehnološki arsenal superoružja.

Prema najnovijoj studiji ugledne američke think-tank organizacije i pripadajućoj simulaciji koju je podržao Pentagon, američka vojska, unatoč najvećem vojnom proračunu na svijetu i čitavom nizu superoružja, ne bi bila u stanju zaustaviti potencijalne ruske i kineske napade.

Prema tom scenariju, ni nosači aviona s F-35, koji se smatra najskupljim borbenim zrakoplovom u povijesti, ne bi uspjeli spasiti američku vojsku u simulacijama borbi koje priprema RAND, a koje je nadgledalo i izaslanstvo Pentagona.

F-35 vlada nebom kada je na nebu, ali dok je na tlu, on je potpuno beskoristan, izjavio je nakon priređene simulacije bivši zamjenik američkog ministra obrane Robert Work, a prenosi, između ostalih, portal Inqusitr.

Analizirajući simulaciju trećega svjetskog rata, koji bi se vodio između Sjedinjenih Država s jedne i Kine te Rusije s druge strane, Work je otkrio kako bi u potencijalnom sukobu posebno bili ranjivi američki komunikacijski kanali koji se smatraju “mozgom i živčanim sustavom” obrane Sjedinjenih Država. Bivši zamjenik ministra obrane pritom je podsjetio kako Peking redovito uvježbava takve vrste napada.

David Ochmanek, jedan od glavnih RAND-ovih analitičara, ističe kako Pentagon zbog pogubnih rezultata simulacije vapi za “novim rješenjima bez suvišnih pitanja”. Pritom je naglasio kako američko ministarstvo obrane mora obaviti potrebne nadogradnje radi obnove vojne moći i obrane od svih mogućih vrsta napada, prenosi Tportal.hr.

Prije svega, predloženo je povećanje vojnog proračuna za 24 milijarde dolara godišnje, ali i promjena stava Pentagona koji, prema Ochmanekovim riječima, podcjenjuje suparnička pametna oružja.

Korporacija RAND je, inače, osnovana 1946. u Santa Monici kao znanstvena skupina projekta američkog ratnoga zrakoplovstva i tvrtke Douglas. Bavi se izradom dugoročnih prognoza i scenarija za američku vojsku. Tvrtka pokreće ratne simulacije “crveni protiv plavih” još od 1952., a scenariji se podjednako usredotočuju na konvencionalno ratovanje i razmjenu nuklearnih projektila.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.